Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
GERİATRİK DİŞ HEKİMLİĞİ
2 Haziran 2017 Cuma

Gelişen teknolojinin ve araştırmaların tıpta uygulanmasıyla birlikte yaşam süreci uzamaktadır. Ancak fizyolojik durumlarla birlikte dişlerde de bazı değişiklikler gözlenmektedir.

Geriatrik diş hekimliği yaşı ilerlemiş kişilerin diş bakımlarını, önlem, teşhis ve normal yaşlanma süreci ve yaşa bağlı hastalıklarla ilişkili olarak oluşan problemlerin tedavisini ele almaktadır. Yaş çeşitli patolojik şartlar ve engellerin olduğu aşamaya geldiğinde ve daha özenli bakım gerektiğinde kişilerin dişleri de dikkatli bakıma gereksinim duymaktadır.

Peki yaşlanmayla birlikte oluşabilecek problemler nelerdir?

Yaşın ilerlemesiyle oluşan fizyolojik değişiklikler kişinin vücudunu her açıdan etkileyebilir. Kalp ve damar sistemi üzerine gelen stres sonucu kan damarları incelir. Bunda artan kan basıncı da etkilidir. Bunlarla beraber kalp yetmezlikleri, anormal kalp ritmi, kalp kanlanmasının bozulması gibi hastalıklar ve durumlar da geriatrik hastalarda görülebilmektedir.

Kemik hacminin azalmasına bağlı olarak kemikler daha kırılgan hal alabilir. Bu durum hastalara yapılan protezlerin uyumunun zor olmasına sebep olabilmektedir. Bazı durumlar implant yapılmasının önünde engel teşkil edebilmektedir. Daha da yaşlı olan hastalarda yaşla birlikte tükürükte de azalma meydana gelmektedir. Bu durum da farklı sıkıntılara yol açar. Tat almanın bozulması, zor yutkunma, diş çürükleri, mantar enfeksiyonları, diş eti hastalıları, ağız kokusu ve ağızda yanma hissi oluşabilir. Hastaların bu sebeple kullandıkları ilaçlar var olan tablonun ağırlaşmasına da sebep olabilir. Yaşlı hastalarda görülebilen hafıza kaybı, bunama, alzheimer gibi hastalıklar bu hastalarla olan iletişimi güçleştirmektedir.

Depresyon, kişinin sevdiklerini kaybetmesi, sosyal ortamlardan dışlanması sonucu bu hastalarda bazı huzursuzluklar görülebilmektedir. Kişilerin bağışıklık sistemindeki bozukluklar sonucu bazı hastalıklar da gelişebilmektedir. Bunlara mantar ve viral hastalıklar da eklenebilir ve tabloların ağırlaşmasına neden olabilir. Yaşlanma sonucu dişlerin eski hassasiyetleri kaybolmakta ve yeme içmede hisler azalabilmektedir. Yaşla birlikte ağızda kanserlerin oluşma riski de artmaktadır.

Yaşı ilerleyen hastalarda ev bakımı da zorlaşmaktadır. Bunların başında ağrılı eklem hastalıkları gelmektedir. Bu hastalarda dişleri fırçalamak ve fırçalama yaparken fırçayı tutmak zor olmaktadır. Elektrikli diş fırçaları bu hastalar için kullanımı kolay olan aletlerdir.  Bu hastalarda diş fırçalamaya ek olarak çalkalama sularının kullanılması ve dil temizleme yapılması gereken uygulamalardır.

Şekersiz sakızların yaklaşık 5 dakika çiğnenmesi hem tükürük akışını artırmakta hem de kalan yiyeceklerin uzaklaşmasını sağlamaktadır.

Yaşlı hastaların da dişlerini normal kişiler gibi hatta daha özenli fırçalamaları diş sağlıkları açısından çok önemlidir.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; [email protected]

                            www.disizmir.net

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın