Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Sude Kaplan
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Mehmet Ergüneş
Mehmet Ergüneş
Diş Estetiğinde Lamine
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
GEÇMİŞ TRAVMALARIMIZIN GÜNÜMÜZE ETKİLERİ
17 Ocak 2022 Pazartesi

Travma, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz kelimeler arasına girmeye başladı. Televizyon dizilerinin psikolojik içeriklere daha çok yer vermesiyle, psikolojik danışmanlık hizmetinin normalleştirilmesiyle ve günlük yaşantımızdaki sıkıntıların artmasıyla psikoloji alanına yönelik duyulan merak ve ihtiyaç giderek arttı. Travmalar ise psikolojinin önemli konularından biri. İnsanların çoğunun dilinde “Çocukken ne yaşadı acaba?” cümleleri duyulmaya başlandı. Peki, travmalar sadece çocukluk dönemine mi aittir? Travmatik yaşantılar bugünü etkiler mi? Travmatik yaşantıların etkileri bugüne dek sürer mi? Kurtulmak mümkün mü?

Hakan Türkçapar travmayı, yaşanılan olayın kendisinden çok, olayı yaşayan kişide bıraktığı etki olarak tanımlamaktadır. Ayrıca olayın kendisi değiştirilmese de etkilerinin azaltılmasının mümkün olduğunu belirtmiştir. Travma, insanı olumsuz yönde etkileyen, hayatında kalıcı iz bırakan yaşantılardır. Bu yaşantılar kişinin başına gelebildiği gibi yanındaki insanların ya da ailesinin başına gelmesiyle de gerçekleşebilir. Travmatik yaşantılar çoğunlukla beklenmedik zamanlarda olan kişiye çaresizlik ve korku hissini yaşatan olaylardır. Yakın zamanda yaşanan İzmir depremi travmatik yaşantı örneğidir. Türk Psikiyatri Derneğine göre;

Travmaya Yol Açabilecek Olayları,

  • Savaşlar ve patlamalar
  • Afetler
  • Saldırıya uğrama, tecavüz, işkence
  • Kazalar
  • Aile içi şiddet
  • Çocuklukta yaşanan taciz

olarak sıralanmaktadır. Bu yaşantıların etkileri uzun yıllarca sürebilmektedir. Travmatik yaşantılar sadece çocukluk dönemine dayanmamaktadır. Yaşamın çeşitli dönemlerinde gerçekleşebilmektedir. Travmatik yaşantıların etkileri bugüne dek sürebilmektedir. Ayrıca bugün kurduğumuz ilişkilerimizi, kararlarımızı, korkularımızı ve daha pek çok yaşamımızdaki alanları etkileyebilmektedir. Travmatik yaşantıların ardından depresyon veya travma sonrası stres bozukluğu görülebilmektedir. Bu yaşantının etkileri uzun süreli olduğunda psikolojik yardım hizmeti almakta fayda olacaktır. Travmatik yaşantılar üzerine çalışılırken Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapisi gibi terapi yöntemleri kullanılabilmektedir. Travma sonrasında iyileşme sürecinde en önemli faktörlerden biri ise sosyal destektir. İnsanın kendini yalnız hissetmemesi, bir başkasına da iyi gelebildiğini fark etmesi iyileştirici faktörler arasındadır. Bu anlamda travma yaşayan kişiler için grup terapisi de kullanılabilmektedir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın