EKSİK DİŞ KİLO ALMA SEBEBİ
Malum yaz geliyor. Havalar bir bozup bir düzelse de artık yaza yaklaştık ve güneş kendini hissettirdikçe daha enerjik, daha mutlu, daha istekliyiz. Yazla beraber deniz sezonunun da gelmesiyle ve giysilerimizin incelmesiyle daha iyi bir vücuda sahip olmak, fit olmak ve kışın alınan ya da daha önce var olan kilolardan kurtulma isteği genç yaşlı hepimizde var. Beslenmeye dikkat etmek, spor yapmak gibi faaliyetlerin yanında besinleri iyi çiğnemek veya çiğneyebiliyor olmak da kilo vermekte ve kilo almamakta son derece etkilidir.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki besinleri 15 yerine 40 kez çiğnemek %12 daha az yemek yenilmesini sağlamaktadır. Lokmaları daha çok çiğnemenin aynı zamanda daha az kalori alınmasını sağladığı yine yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan sonuçlardır. Bu da demek oluyor ki diş eksikliği dolayısıyla tam çiğneyememek ve bu duruma yol açan etkenler de sizin kilo almanıza sebep oluyor. Kilo vermek istiyorsanız ve diş eksikliğiniz varsa önce diş hekimine de başvurmalısınız.
Sağlıklı sindirim ve besinlerin emilimi sadece basit bir fonksiyon olan besinlerin iyi çiğnenmesi ile mümkündür. Hızlıca yemeği yiyenlerdenseniz veya sevdiğiniz içecekle ıslatıp birkaç çiğneme sonucu yutanlardansanız sadece kilo almakla kalmayıp hazımsızlık, kabızlık, ve diğer sindirim sorunları için davetiye çıkarıyorsunuz demektir.
Çiğneme fiziksel bir süreçtir. Büyük parçaları daha küçük parçalar haline getirir ve tükürüğün de etkisiyle yumuşatıp öğütülmeye ve sindirime hazır hale getirir. Yeteri kadar çiğneme yapılması tükürük salgılanmasını da sağlamaktadır. Sindirim ağızdan başlar söylemi de burdan kaynaklanmaktadır.
Ağızda çiğneme işlemi devam ettikçe diğer organlarda da hazırlıklar olmaktadır ve onlar da sindirime hazırlanmaktadır. Sindirim vücudun en çok enerji tüketen süreçlerinden biridir. Bu nedenle de hem çiğneme için gereken zamanı ayırmalı ve yeteri kadar ağızda öğütme ve parçalama işleminin yapılmasını sağlamalıyız hem de üzerimize düşeni yapmalıyız.
Peki parçalama işleminde asıl sorun çiğnememek mi yoksa çiğneyememek mi? Çiğnememek kendi kendinize yaptığınız bilinçli telkinlerle çözebileceğiniz bir sorun. Ama çiğneyememek?
Asıl sorun çiğneyememek ve çözümü için tekrar çiğneyebilir hale gelmek için önce çiğneyememenin sebebi belirlenmeli sonra da çözümü diş hekimi tarafından yapılmalıdır.
İyi bir çiğneme için dişlerin eksiksiz, çene kaslarının yeteri kadar güçlü ve çene kemiğinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bunlarda olan eksiklikler yeterli çiğnemeyi engelleyen sorunlara yol açmaktadır. Ağrıyan diş varlığı, diş eksikliği, kemiğin sağlıklı olmamasına bağlı diş sallanmaları çözüme ulaştırılmazsa çiğnemenin yetersiz olmasına yol açar.
Eksik dişlerin tamamlanması, çürük dişlerin dolgu veya kanal tedavisi ile iyileştirilmesi, hastalıklı çene kemiğinin ve diş etlerinin tedavisinin yapılması sağlıklı ve etkili çiğneme için son derece önemlidir. Sağlık ağızdan başlar. Öğütme ağızdan başlar?
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |