Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Mehmet Ergüneş
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
Dişsizlik ve Etkileri
1 Temmuz 2016 Cuma

Bu hafta sizlere kısaca dişsizlik ve etkilerinden bahsetmek istiyorum.

Dişler üzerine uygulanan kuvvetin, dişi destekleyen kemiğe iletilmesi periodontal ligament aracılığıyla sağlanır. İki temel görevi dişi desteklemek ve pozisyonunu korumaktır. Dişlere gelen kuvvetler maksimum değere çiğneme ve yutkunma sırasında ulaşırlar. Bu durumda oluşan kuvvetler vertikaldir(dik). Çiğneme sırasındaki vuruşlar kısa sürelidir ve birçok insan için bu çiğneme gün içinde çok kısa periyotlarla sınırlandırılmıştır. Ama yutma işlemi günde birçok kez (yaklaşık 500 kez) gerçekleşmektedir ve bu çarpmalar çiğneme sırasında oluşanlardan çok daha uzun sürelidir.

 Bu zamanlar dışında da dişlere sürekli kuvvet iletilmektedir. Dil ve yanak kasları etkisiyle oluşan bu kuvvetler ise horizontaldir(yatay).

Tam protezlerden gelen kuvvetin karşılanacağı mukozal alan doğal dişli bireylerle kıyaslandığında son derece azdır. Yapılan çalışmalarda üste çene protezinde (maksilladaki) yer alan mukozal alan alt çene protezindekinden(mandibuladaki) iki kat fazladır. Oysa doğal dişli alanla kıyaslandığında bu alanlar yine de çok küçüktür. Tam protez kullanan bireylerde çiğneme kuvveti doğal dentisyonlu bireyinkinden 5-6 kat daha azdır. Ayrıca doğal dişli bireylerle kıyaslandığında aynı ölçüde öğütme yapabilmek için tam protez kullanan bireyler 7-8 kat daha fazla çiğneme vuruşu yapmalıdırlar.

Şimdi de dişli ve dişsiz hastalar arasındaki belirgin farklardan bahsedeceğim;

Tam protezlerde mukoza desteği bulunurken, doğal dişli bireylerde periodontal membran dediğimiz yapı bu işlevi görür. Çiğneme sırasında tam protezlerde protez hareketleri görülür. ayrıca algılayıcı motor sistemde farklı fiziksel uyarılar mevcuttur.

Diş eksiklikleri başladıkça yüz yüksekliğinde de değişiklikler meydana gelmektedir. İskeletsel büyümenin 20-25 yaşlarında tamamlandığı kabul edilmektedir. Ayrıca ileriki yaşlarda da kemikteki remodeling denen yeniden yapılanmanın devam ettiği ve yüz yapısındaki boyutsal değişikliklerin görülebildiği gösterilmiştir.

Dişlerin atrizyonu ve abrazyonu yani aşınmaları sonucunda diş yüksekliklerinde buna bağlı da yüz yüksekliğinde değişiklikler meydana gelmektedir. Bu kayıp hiç dişi olmayan tam protez kullanan bireylerde daha da fazla görülmektedir.

Yüzde meydana gelen bu değişikliklerden temporomandibular eklem eklem denen çene eklemi de etkilenmektedir. Bu etkilenme tüm yaşam boyunca yavaş olarak devam etmektedir.

Tam protez kullanan bireylerde protezin altındaki çene kemiklerindeki erimeye bağlı olarak kemiklerin boyu kısalmakta buna bağlı olarak da yüz yüksekliği de azalmakta hatta sık olarak görülen alt çenenin önde konumlanmış görüntüsü olan mandibuler prognatizm meydana gelmektedir.

Çenelerdeki bu kemik kayıplarında olan değişiklikler alt ve üst çenede de farklılıklar göstermektedir. Her iki çenede de ön bölgedeki kemik kaybı miktarı ölçüldüğünde alt çenedeki kayıp üst çenedeki kaybın yaklaşık 4 katı kadardır. Yani alt çenede daha fazla erime meydana gelmektedir ve zaten protezin tutucu alanı az olan alt çenede bu alan daha da azalmaktadır.

Tam dişsiz hastalarda dişli hastalara göre yüzde bazı değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler;

-Dudaklar incelir

-Burun ve üst dudak arasındaki oluk derinleşir

-Dudak köşeleri sarkar ve buna bağlı olarak da horizontal labial açı olarak adlandırılan üst dudak açısı azalır.

-Bunlar dışında estetik görünümde değerlendirmeye alınan bazı açılarda da değişiklikler meydana gelir.

Biraz da yaşlanmanın dişsizlik üzerine olan etkilerinden bahsederek yazımı sonlandırmak istiyorum. Yaşlanmaya bağlı oluşan kemik erimesinden çene kemikleri de etkilenmektedir. Kadınlarda özellikle menopoz sonrası görülen osteoporoz çene kemiklerini de etkilemektedir. Yaşlı bireylerde motor koordinasyon ve kas kuvveti azalır. Buna bağlı çiğneme süresi de uzar. Yaşlılarda özellikle Alzheimer hastalığına bağlı tat ve koku duyarlılığı azalmaktadır?

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; www.disizmir.net

                             [email protected]

Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın