Sizlere her hafta dişler diş hastalıkları tedavileri ile ilgili yazılar yazmaktayım. Peki bu kadar bahsedip anlattığımız dişlerimiz ne işe yarar? Eksikliklerinde neler olur? Çeşitleri nelerdir? Şimdi de bunlardan kısaca bahsedelim.
Dişlerin çeşitli fonksiyonları vardır. Bunları basitçe üç başlık altında toplayabiliriz.
*Birincisi fonksiyon, ikincisi estetik, üçüncüsü ise diğer dokuların bütünlüklerinin sağlanması olarak değerlendirebiliriz.Dişler fonksiyon yani gıdaları kesme, parçalama ve öğütme işlemini yaparlar. Beslenme açısından önemlidir çünkü sindirim ağızdan başlar. Bu nedenle de tedavi önceliğimiz fonksiyonu yerine getirmektir.
*İkincisi ise estetiktir. Estetik günümüzde önem kazanmıştır. Çünkü insanlar günlük hayatlarında ve iş hayatlarında daha güzel bir gülüşe sahip olmak istemektedir. Dişlerin konuşmada da etkisi vardır. Diş eksikliği ise psikolojik olarak da eksikliği hissedilen bir durumdur.
*Üçüncü görevi ise ağızdaki diğer dokular olan diş etinin, çene kemiğinin ve diğer dişlerin sağlıklı kalabilmesinde etkilidir. Diş eksiklerinde zamanla bu dokularda da değişiklikler meydana gelir. Dişler boşluğa devrilebilir ya da çürük durumunda yandaki dişlerde de çürük oluşabilir. Bu durumlarda ise tedavi yapılacağı zaman farklı ilave işlemlerin yapılmasını gerektirir veya planlanan tedavinin yapılamamasına sebep olabilir.
Dişleri basitçe kesici dişler, köpek dişleri ve azı dişleri olarak gruplayabiliriz. Şimdi de bu dişlerin ne işe yaradıklarından bahsedelim.
Kesici dişler yiyecekleri koparmaya yarar. Ön dişler olduğu için eksikliklerinde estetik açıdan da kaybımız olur. Estetik bu grup dişlerde ön plandadır. Hastalar biran önce estetiğe kavuşmak isterler sonrasında da rahat rahat yemek yemek isterler. Bu dişlerin eksikliğinde meydana gelen kemik kaybı sonucu dudak desteği de azalmakta ve yaşlı görünüm ortaya çıkmaktadır. Konuşmada da hastalarda sorun olmaktadır. Çünkü bu grup dişler kelimelerin doğru telaffuzunda görevlidir.
Bir diğer diş grubu olan köpek dişleri kesici dişlere komşu dişlerdir. Gıdaları parçalamada ve çene hareketlerinin kısıtlanmasında etkili ve rehber dişlerdir. Koruyucu rolü vardır. Gülme hattını dizayn etmede görevlidirler. Dişlerin kökleri çok uzun olduğu için göz dişleri de denmektedir. Estetik açıdan önemli dişlerdir.
Azı dişleri ise çiğnemeye gıdaları öğütmeye yarayan dişlerdir. Gıdaları sindirime hazır hale getirmede etkilidir. Eksikliğinde gıdalar tam olarak çiğnenemez. Tek taraflı çiğneme sonucu dişlerde ve eklemde sorun meydana gelir.
Ayrıca üçüncü büyük azı dişleri olarak yirmi yaş dişleri de vardır. Bunların eksikliği sorun yaratmamakla birlikte varlıkları ağrı yapabilir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |