Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Sude Kaplan
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
AF KUŞLARI
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Mehmet Ergüneş
Mehmet Ergüneş
Diş Estetiğinde Lamine
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
Affetmek Geçmişi Değiştirmez ama Geleceğin Önünü Açar
10 Ocak 2022 Pazartesi

Birçok kişinin geçmişinde günümüzün keyfini kaçıran konular vardır. Bu sorunlar ilişki sorunları, ebeveyn sorunları, beklenmeyen kayıplar gibi olabilir. Bu yaşantılar bizlerin günlük hayatımızı ya da geleceğimizi etkileyebilir. Hatta bu yaşantılar bizleri daha öfkeli, saldırgan ya da dikkati dağınık biri yapabilir. Şu anda yaşamış olduğumuz arkadaşlık ilişkilerimizi ya da romantik ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Hatta affedemediğimiz konu ya da kişilere fazla odaklanmamız durumunda fiziksel ve ruhsal hastalıklara sebep olabilir.

Affetmek sizi özgür kılar. Affetmek bir mahkûmu serbest bırakmak gibidir. Buradaki mahkûm sizsinizdir. Birini, bir olayı ya da durumu affedemeyen kişi o olaya takılı kalır. Bu takılı kalma durumu insanı mahkûm gibi hissettirir. Sürekli o olayı ya da kişiyi düşünür. Eğer birey bu olayı ya da kişiyi affedebilirse özgür kalır. Gandhi affetme için “Zayıflar hiçbir zaman affedemez, affetme güçlülerin özelliğidir.” demiştir. Gandhi bunu söylerken affetmenin ne kadar zor bir durum olduğunun üstünde durmuştur. Affetme bireyin kendisiyle alakalıdır. Karşısındaki birey ya da durumla ilgi değildir.

Affetmek; yapılanlar nedeniyle kendi yaşadığı olumsuz duygulardan ve davranışlardan vazgeçerek, yaşamını bu yükler olmadan, geçmişi sırtlanmadan sürdürmeyi seçmek olarak tanımlanabilir. Bu seçimi yapan birey daha huzurlu bir hayat seçmiş olarak devam eder. Affetmek kendimiz için yapılan bir şeydir. Hayatımızdaki olumsuzlukları atlatmamıza yardımcı olur. Başkasını yanlış bir şeyler için affetmemenin bize kattığı şey olumsuzluklardan ibarettir.

Affetmenin fizyolojik (bedensel) sağlığa etkisi var mıdır?

Michigan’daki Hope College'da, araştırmacılar, insanlara affetmekte zorlandıkları geçmişlerindeki zor şeyleri hatırlattıklarında tansiyonlarının yükseldiğini, kalp atış hızının arttığını, kas gerginliklerinin de daha yüksek olduğunu göstermişlerdir. Bu sonuç, affedilmemiş şeylerin stres düzeylerini yükselttiğini gösteriyor. Bu da gösteriyor ki affetme davranışı bizleri psikolojik ve fizyolojik olarak rahatlatıyor.

Ayrıca affetmenin insanın yaşamında yükler olmadan ilerlemesini, zihnin geçmişinden getirdiği meşguliyetinin de önüne geçtiği düşünüldüğünde psikolojik sağlıklılık hali için de son derece önemli bir konudur. Affetme diğeriyle alakalı bir konu değil insanın kendi içinde çözdüğü bir durumdur. Affetmek için diğer kişinin özrüne dahi gerek duymadan kendi içinde onunla ilgili sorunu halledebilmektir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın