20 yaş dişleri çoğu zaman akıl dişi olarak bilinen ve ağzımızda dört adet bulunan çenelerin en arkasındaki dişlerimizdir. Çocukluktan beri hep ağzımızda 32 diş olduğunu öğreniriz. 32 diş olmasını sağlayan ve sayıyı tamamlayan bu dört diştir.
Bu dişler umulmayan ve beklenmeyen anlarda şişlik ve ağrıyla kendini belirtip kötü zamanlarda huzursuzluğa sebep olur. 16 yaşından sonra çıkmaya başlayan bu dişlerin ne zaman çıkacağı belli olmayıp geniş bir yaş aralığına sahiptir. Bu nedenle her kontrolde bu dişlerin 15 yaşından itibaren değerlendirilmeli ve gerekli durumlarda ağrı ya da şişlik gibi bir belirti vermeden çekilmesi gerekiyorsa çekilmelidir.
20´lik dişler ağızda en son çıkan dişlerdir. Her yarım çenenin sonunda bir adet olmak üzere dört tanedirler. Ancak her kişide tam sayıda oluşmayabilirler. Bir, iki, üç tane olduğu durumlar sayıca fazladır. Kontrol edilerek dişleri sıkıştırmaları, çürüğe sebep olmaları, üzerindeki diş etinde iltihaba sebep olmaları, diş dizilişini bozmaları yönünden değerlendirilmelidirler.
Bu dişlerin kontrolleri çekilecek röntgenler ile değerlendirilir. Hem dişlerle ilişkileri hem de bağlı oldukları ve komşuluk yaptıkları anatomik yapılarla ilişkileri bu sayede değerlendirilir. Bu dişler çene kavsinde doğru ve dik bir şekilde yer alıyorsa ve siz dişlerinizi iyi fırçalıyorsanız bu dişlerin çekilmesi için hiçbir neden yoktur. Ama çoğu zaman ağızda yeteri kadar yer yoktur ve bu dişler öndeki dişlere baskı yaparlar. Özellikle alt ön bölgede görülen dişlerin sonradan yamulmasının sebeplerinden biri de dişlere baskı yaparak çıkmaya çalışan 20 yaş dişleridir.
20 yaş dişleri çenelerin zamanla küçülmesine bağlı olarak kendileri için çıkacak yer bulamazlar. Bu duruma dişlerin yamuk olarak çıkmaya çalışması da eklenirse bu bölgede diş etiyle diş arasına sürekli gıda birikimi olur. Bunun sonucu öndeki dişte çürük, yirmi yaş dişinde çürük, diş etinde iltihap, kötü koku gibi durumlar olur. Bu bölgedeki diş etinde büyüme görülür ve eğer ki üstte sürmüş bir 20 yaş dişi var ise bu diş direkt olarak şişmiş diş etine basar ve ciddi ağrılar görülür. Bu durumda her iki yirmi yaş dişinin de çekilmesi gerekir.
20 yaş dişi problemi 15-16 yaşlarından sonra her yaşta görülebilir. İnsanların yarısından fazlası hayatları boyunca en az bir kez yirmi yaş dişi problemi ile karşılaşırlar. Bu çok ciddi bir orandır ve atlanmaması gereken bir durumdur. Yutkunmada problem, yüzde dışa vuran şişlikler, uyutmayan ağrılar 20 yaş dişi kaynaklı olabilir. Bu dişten kaynaklı enfeksiyonlar diğerlerinde de olduğu gibi profesyonel olarak temizlenmelidir. Çünkü bu dişlerden kaynaklı tek sorun apse değildir. Bu dişlerin sebep olduğu ciddi büyüklükteki kistik oluşumlar çenelere de zarar vermektedir. İlerleyen durumlarda çene kırıklarına kadar varabilen kötü tablolara sebep olurlar. Bu nedenle bu dişlerin ve genel olarak tüm dişlerin 6 ayda bir kontrol edilmesi son derece önemlidir. Çünkü var olan iltihap vücut savunmasının kötü olduğu durumlarda böbreklere, kalbe, eklemlere, beyne yayılabilir ve hayati sonuçlar doğurabilir.
Dişi çekimi normal diş çekimlerinde olduğu gibi lokal anestezi altında olmaktadır. Gömülü olduğu durumlarda ameliyatla alınan yirmi yaş dişlerinin yara iyileşmesi 10 günü bulmaktadır. Ancak çekim yeri iyi bakılmazsa, hekimin tavsiyelerine uyulmazsa, sigara içilirse, çekim yeri kurcalanırsa, tükürülürse yaranın iyileşmesi çok daha uzun sürmektedir.
İyi bir ağız sağlığı için düzenli kontroller atlanmamalıdır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |