Dişlerimiz sürekli olarak bizimle olması gereken organlarımızdır. Bu nedenle çekilir yenisi yapılır, ya da sür dişleri için alttan yenisi gelir düşüncesi çok yanlış bir düşüncedir. Dişlerimizin ömür boyu bize eşlik edebilmesi için, dişlerimize bakma alışkanlığını çocukluktan kazanmak gerekir. Bu durumda en büyük görev de ebeveynlere düşmektedir.
Anne babanın dişleri çocuklarla birlikte fırçalaması çocukların diş bakımı alışkanlığını kazanmada etkili bir yöntemdir. Çocuklar tam olarak etkili bir şekilde motor aktivitelerini kazanmadıkları için el becerileri de tam gelişmemiş olduğundan beş yaşın altındaki çocuklarda mutlaka anne babalar çocuğun diş fırçalaması sonrası yardımcı olarak beraber dişleri fırçalamalıdır. Bu sayede hem çocuğun hevesi kırılmamış olur hem de tek sorumluluğu çocuğa bırakıp kalan plak sonucu çürük gelişmesi ihtimali azaltılmış olur.
Diş hekimliği alanlarından olan pedodonti çocuk diş hekimliği alanıdır. Bu bilim dalında amaç dişlerin sürmesinden sonra hem çürükten korunması hem de büyüme gelişim takibi ile müdahale etmek ya da yönlendirmek suretiyle sağlıklı gelişimi sağlamaktır. Buradaki bahsettiğimiz sağlık diş sağlığıdır. Yapılan tedaviler de bu durumda koruyucu ve tedavi edici olarak ayrılabilir. Hedefimiz koruyucu hekimliğin yayılmasını sağlamaktır. Çünkü bir bozukluğu ya da hastalığı oluşmadan engellemek en doğrusudur.
Bu durum tedavi maliyetlerini de azaltacaktır. Ayrıca bazı hastalıklar sebebiyle dişlerde olabilen bozukluklardan süt dişleri de etkilenir ve bu durumların tedavisi de çocuk diş hekimliğinin alanına girmektedir. Çocuklarda sık görülen düşme çarpma sonucu oluşan diş travmaları da çocuk diş hekimlerince veya bununla ilgilenen diş hekimlerince tedavi edilmektedir.
Dediğim gibi öncelikli amacımız koruyucu diş hekimliği uygulamalarının yaygınlaşmasını sağlamaktır. Peki bunlar nelerdir? Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, ağız ve diş temizliği hakkında bilgilerin verilmesi, koruyucu flor uygulamaları, yanlış beslenme alışkanlıklarının ortadan kaldırılması, fissur örtücü uygulamaları koruyucu önlemlerdendir.
Çocukların diş hekimi korkusu kazanmaması için anne babaların onları dişçiye götürürüm iğne yaparım gibi yanlış söylemlerle korkutmaktan vazgeçmeleri ve dişler ilk çıktığından itibaren düzenli periyotlarla diş hekimine götürmeleri gerekmektedir. Dişler ilk çıktığı günden itibaren mutlaka fırçalanmalıdır. Çocuklarda özel küçük başlı yumuşak uçlu fırçalar kullanılabilir.
Engelleyemediğimiz çürükler sonucu olan ağrılarda mutlaka zaman kaybetmeden çocuğumuzu diş hekimine götürmeliyiz. Hekimin verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalı ve önerdiği tedaviyi uygulamalıyız. Dişlerin yenisi gelecek çekelim anlayışı son derece yanlış bir düşüncedir. Çünkü çekim durumunda bu boşluğa bir yer tutucu yapılması gerekir ve en iyi yer tutucu dişin kendisidir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularını için; [email protected]
Yazdır
Önceki sayfa
Sayfa başına git
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |