Yapılandırma için son tarih 31 Ekim
Menemen SGM Müdürü Mustafa Hastoprakçılar, 6736 Sayılı Kanunla bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına imkan sağlandığını belirterek, yapılandırma kapsamında olan borçlar, ödeme ve taksitlendirme şartları ile uygulama şekli hakkında
önemli satır başlarını şu şekilde özetledi:
?Yapılandırma Hangi Alacakları Kapsıyor
2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19/8/2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan;
- Sigorta primi,
- işsizlik sigortası primi,
- Sosyal güvenlik destek primi,
- Genel sağlık sigortası primi,
- İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi,
- Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi,
- İdari Para Cezaları
- Kurumca tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,
- 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi,
Kapsam Dışı Alacaklar
* Rücu alacakları
* 5510 sayılı Yasanın Geçici 17 (17/4/2008), Geçici 63 (4/4/2015) maddeleri gereği durdurulan Esnaf Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılığının ihya edilmesi halinde ortaya çıkacak alacak tutarı
* Sağlık Hizmet Sunucularına (hastaneler, eczaneler, optikçiler) yersiz yapılan ödemelerden veya bunlara kesilen cezai şartlardan doğan alacaklar,
* Kira alacakları
Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar
-Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden kanunun yayımlandığı 19/8/2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer´i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.
-Yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde (2/1/2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE´nin %50´si silinecek, borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE´nin kalan % 50´si tahsil edilecek. Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer´i alacaklar terkin edilecektir.
İdari Para Cezası Borç Asıllarının % 50´si ile Buna İlişkin Gecikme Cezası ve Gecikme Zammı Tutarları Terkin Edilecektir.
*30 Haziran 2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiiller
*Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kesinleştiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olan idari para cezası asıllarının % 50´si ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde İPC asıllarının kalan % 50´si ile İPC´ye uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer´i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
*Yapılandırma kapsamına giren alacakların; asıllarının kanunun yayımı tarihinden önce ödenmiş olması şartıyla ve 19/8/2016 tarihi itibarıyla aslı ödenmiş fer´i alacağın % 40´ının ödeme süresi içerisinde peşin ya da taksitle ödenmesi halinde aslı ödenmiş fer´i alacağın % 60´ının tahsilinden vazgeçilecektir. Aslı ödenmiş fer´i borçlar içinde peşin ve taksitler halinde ödeme imkanı getirilmektedir.
Genel Sağlık Sigortalılarına Sağlanan Haklar
*Genel Sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 1 Eylül 2016 tarihi ile 2 Ocak 2017 tarihi arasında gelir testine müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkanı sağlanmıştır.
*Ayrıca genel sağlık sigortalıları, Kanunun yayım tarihini takip eden ay başından itibaren (19/8/2016) 5 ay içinde başvurmaları halinde (1 Eylül 2016 ile 31 Ocak 2017), 2016/Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeksizin, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya on iki eşit taksitte ödeyebilecektir. Peşin veya taksitle ödemede peşin ödeme veya ilk taksit ödemesi altı ay içinde yapılacaktır (28/2/2017).
Yapılandırmada Ödeme ve Taksit Seçenekleri
? Borç aslı ve borç aslına Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için, peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkanı getirilmiştir.
? Yapılandırılan borçlar; peşin veya 6, 9,12 veya 18 taksit halinde ödenebilecektir.
? Yapılandırmaya esas tutarlara;
> Altı eşit taksit için (1,045),
> Dokuz eşit taksit için (1,083),
> On iki eşit taksit için (1,105),
> On sekiz eşit taksit için (1,15) oranında vade farkı uygulanacaktır.
Belediye ve Bağlı Kuruluşlarının Yapılandırmada Ödeme ve Taksit Seçenekleri Nelerdir?
> Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami (144) eşit taksitte ödenebilecektir.
> Altı eşit taksit için (1,032),
> Dokuz eşit taksit için (1,053),
> On iki eşit taksit için (1,064),
> On sekiz eşit taksit için (1,086)
> Yirmi dört eşit taksit için (1,109)
> Otuz altı eşit taksit için (1,19)
> Kırk sekiz eşit taksit için (1,247),
> Altmış eşit taksit için (1,304),
> Yetmiş iki eşit taksit için (1,361),
> Yüz kırk dört eşit taksit için (1,703) oranında vade farkı uygulanacaktır.
Yapılandırma Hakkının Kaybedilmesi
? Yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi.
? Taksitlendirme süresi içerisinde tahakkuk edecek cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
? Bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi (ödenmeyen veya eksik ödenen iki veya daha az taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi)
halinde de taksitlendirme hakkı kaybedilecektir.
Ne Zaman Başvurulabilir? İlk Ödeme (Peşin/Taksit) Ne Zaman Yapılacak?
Başvuru Süresi:
? Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren;
? Tüm borçlular için 2 ay, ( 31 Ekim 2016)
? GSS borçluları için 5 ay, (31 Ocak 2017)
? Peşin/ilk taksit ödeme süresi;
? Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay basından itibaren:
? Tüm borçlar için 4 ay, ( 02 Ocak 2017)
? GSS borçlan için 6 ay, ( 28 Şubat 2017)
Yapılandırma hakkında diğer bilgiler
Primlerini kendileri ödeyenler, borçlarını yapılandırıp ilk taksitlerini öderlerse sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlarlar. Sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmek için de taksitlerini ve cari dönem primlerini de düzenli ödemeleri gerekir.
Ayrıca emeklilik şartları dolduğu halde borç nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur sigortalıları yapılandırdıkları borçları için Kurumun protokol yaptığı bankalardan kredi alabilecekler, kredi borçları ise emekli aylıklarından kesilecektir?
Haber: S. Derya BOSUT
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |