Sanayinin ham maddesi aynı zamanda ihracat ürünü Gediz Ovası deltasında yetişen dünyaca ünlü sultaniye çekirdeksiz üzümün önemli bir kısmının bölgemizde üretilmesiyle ve olgunlaşan üzümün hasadına başlandığı şu günlerde bağda kesim-sergileme işlemlerini yapan üzüm üreticisi Mustafa Yontucu’yu ziyaret eden Menemen Ziraat Odası Başkanı A.Metin Karagöl, hasadın hayırlı olmasını diledi ve konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kaliteli üzüm için potasada iyi yağ kullanılmalı!
Menemen Ziraat Odası Başkanı A.Metin Karagöl, “Menemen Ziraat Odası olarak pamuk ve üzüm konseyinde görev yapıyoruz. Oradaki son toplantılarımızda eski babadan gördüğümüz potasa da iyi yağ kullanılmasının önemine işaret ettiler. Bazı çiftçilerimiz üzüm bandırıyorum kötü yağ olsa ne olur der. Kötü yağ ile iyi yağ arasında 10 lira fark eder hepsi. İyi yağ kullanacağız, kaliteli üzüm alacağız, Avrupa böyle istiyor” sözleri ile potasada iyi yağ kullanılmasının önemini vurguladı.
“Aliağa’dan gelen kirli hava üzümü mahvetti”
Bu yılki ürün hakkında da görüş belirten Karagöl, “Bu yıl üzümde külleme denilen mantari hastalık var. Domates ve pamukta da ballık müthiş. Neden var diyecek olursanız. Aliağa’da yapılan termik santral. Bu kadar basit. Termik santralin bacasının dumanı hep bu yana geliyor. Bu hastalık hava kirliliğinden oluyor genellikle. İşte termik santral bu sene çalışmaya başladı. Sabah ben geçtim bacanın dumanı Menemen’i gösteriyor. Hakim rüzgarlar nedeniyle. Daha da yenilerinin kurulması isteniyor. Oysa Menemen’in üzümü bölgenin en iyi üzümü. Ama ürünümüz heba oluyor” dedi.
“Böyle giderse bağ kalmayacak”
Öte yandan üzüm kurutma çalışmaları sırasında görüşlerini aldığımız 80 yaşına giren en az 60 yıllık deneyimli bağcı Mustafa Yontucu, bu yılki ürünü değerlendirmesini istediğimizde, “Bu yılki ürün bozuk. Külleme oldu ve üzümlerimiz zayıf. Onun için devletten iyi bir fiyat bekliyoruz. Ama hiçte belli değil. Benim geçen seneki üzümüm duruyor daha. Masraflar çok ağır. Maliyet yüksek. Benim üzüm kesme için günlük ödediğim yevmiye 1 milyonun üzerinde. 10-12 kişi kesiyor, 3 kişi sergide, 8 erkek var, bunlar hep masraf. Karşılaması için en aşağı 4 lira olması lazım. Yoksa bu böyle giderse bağ kalmayacak. Bağcılık bitiyor. Pamuk zaten bitti sıra bağlara geldi. Anlayacağın bağcıların işi bozuk. Talep meselesi bu işler. Talep olursa biraz fiyat olur. Talepte devletin desteği ile olur. Bu işlerde devlet desteği olmazsa olmaz. Hakkımızda hayırlısı olsun” diye ifade etti.
Haber: S. Derya BOSUT
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |