Menemen Belediyesi, Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde bereketli ovasındaki bağlarda rekolte kaybına yol açan ’salkım güvesi’ (böcek) zararlısına karşı savaş açtı. ’Japon Tuzağı’ adı verilen feromon tel ve kapsüllerin üzüm asmalarının çubuklarına belediyenin Türkelli’deki bağlarında takılmasına başlandı. Bu sayede salkım güvelerinin çiftleşmesi önlenecek ve üzüm bağları salkım güvesi zararından kurtulacak. Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Menemen’deki üreticilere örnek teşkil etmek istediklerini ifade ederek, “Pilot olarak başlatılan projenin ilçe genelinde yaygınlaşmasıyla, üreticilerimiz yılda 7 kez ilaçlama yapmak zorunda kalmayacak. Hem ürün rekoltesi artacak hem de daha kaliteli ürünü daha ucuza mal edecek” diye konuştu.
Münbit Menemen Ovası’nda üretimi artırmaya yönelik çalışmalarını sürdüren Menemen Belediyesi, daha kaliteli ve sağlıklı ürün için haşerelere karşı biyoteknikle mücadeleye destek veriyor. 30 bin dekar alanda bağcılık yapılan Menemen’de hayati önem taşıyan salkım güvesi zararlısına karşı mücadele başlatıldı.
Menemen Belediyesi’nin Türkelli’deki Tarımsal Araştırma Merkezi’nde düzenlediği törene; Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Duranlı, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, MHP Menemen İlçe Başkanı Ali Rıza Bölük, STK temsilcileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
TASARRUF SAĞLAYACAK
Menemen Belediyesi ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen pilot uygulamada belediyeye ait 70 dekar bağda, zararlı popülasyonla mücadele için ilk etapta 4 bin adet feromon yayıcı tel takılacak.
Törende konuşan Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, Ar-Ge çalışmalarının tarımda ne denli önemli olduğuna vurgu yaptı. Bundan 15-20 yıl önce 1 dönüm seradan 3-4 ton ürün alan çiftçinin bugün yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla üretimini 30-40 tona çıkardığını ifade eden Özen, “Günümüz koşullarında kimyasal üretimi minimize indirmeliyiz. Çünkü yapmış olduğumuz üretimimizle kendimizi besliyoruz. Kimyasaldan uzaklaşmak için de biyoteknik ve organik tarımı daha etkin kullanmamız gerekiyor.
Tarımda zararlılara karşı uygulanan feromen yayıcılar, insan sağlığının yanı sıra, çevre ve doğal dengeyi koruyan, uygulama etkinliği uzun süren, kullanıcı sağlığını tehdit etmeyen ve maliyet açısından da avantaj sağlayan bir biyoteknik mücadele olarak biliniyor. Bakanlığımız da çiftçiye teşvik olarak bağda dekar başına 50 lira destek veriyor. Ben bu projenin sağlıklı ürün için yaygınlaşmasını diliyor, bu örnek projeyi başlatan belediye başkanımıza da teşekkür ediyorum” dedi.
TARIM KENTİ MENEMEN
Menemen’in önemli bir tarım kenti olduğunu ifade eden Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, belediye olarak her zaman çiftçilerin yanında olmaya devam ettiklerini söyledi.
Çiftçilere, “Üretim sizden, destek bizden” diyen Başkan Pehlivan, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve belediyemiz işbirliği ile bağlarımızda salkım güvesi tuzaklarına kurma çalışmalarımız başladı. Büyük bölümü ihraç olan ürünümüzün en iyi şekilde değerlendirilmesi için en son tekniği uygulamamız gerekiyor. Bu teknik de onlardan biri. Bize düşen tarımda verimliliği artırmaktır. Bu tuzaklarla salkım güvesini kontrol etmemiz sağlanacak. İlaçla mücadelenin önüne geçilecek. Bu sayede üründe istenmeyen ilaç kalıntısı da olmayacak. İç tüketim ve ihracatımız için önemli bir yere sahip olan bağlarımızda, salkım güvesine karşı insana ve çevreye hiçbir zararı olmayan bu uygulama ile inşallah çiftçimiz daha verimli ve kaliteli ürünler elde edecek, daha fazla kazanacak. Bu örnek projemizin sonucunu hep birlikte eylül ayında kontrol edeceğiz” dedi.
KURTULUŞ TARIMDA
Menemen Belediyesi olarak tarımı tüm güçleriyle büyüteceklerini ifade eden Başkan Vekili Pehlivan, “Bunu, aklı ve bilimi kullanarak yapmalıyız. Çünkü kurtuluşumuz tarımda… Çiftçimizin emeği benim için her zaman kutsaldır. Küçüklüğümden bu yana traktör üstünde büyümüş, tarımsal üretimin zorluğunu, alın terini iyi bilen biri olarak, çiftçimizin, üreticimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğim” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |