Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
22 Eylül 2017 Cuma - 08:11

UTAEM LABORATUVARI YENİLENDİ

Toprak, Bitki, Su ve Gübre Analizleri sektöründe ülke ve bölge tarımına uzun yıllardır ?Güvenilir Sonuç ve Kaliteli Hizmet? anlayışı ile hizmet vermekte olan UTAEM Laboratuvarı yeni binasında, yenilenen ekipmanlarıyla hizmet vermeye başl

UTAEM LABORATUVARI YENİLENDİ

Toprak, Bitki, Su ve Gübre Analizleri sektöründe ülke ve bölge tarımına uzun yıllardır ?Güvenilir Sonuç ve Kaliteli Hizmet? anlayışı ile hizmet vermekte olan UTAEM  Laboratuvarı yeni binasında, yenilenen ekipmanlarıyla hizmet vermeye başladı.

 

Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) bünyesinde hizmet vermekte olan Toprak, Bitki, Su ve Gübre Laboratuvarları, geçmişten günümüze taşıdığı deneyimi ve birikimiyle, yeni yerinde yenilenen yüzüyle hizmet vermeye başladı.

 

UTAEM Müdürü Dilek Kahraman, değişen ihtiyaçlar ve gelişen teknolojinin her iş kolunda olduğu gibi Laboratuvar hizmetleri alanında da yenilenmeyi, gelişmeyi zorunlu kıldığını belirterek, ?Kendini sürekli geliştiren, mesleki ve teknik uygulamalarını sürekli güncelleyen UTAEM laboratuvarı fiziki koşullarını yenileyerek, analiz ekipmanını geliştirerek bölge çiftçisine hizmet çıtasını yükseltmiştir. Kalite ve müşteri memnuniyeti esasına dayalı, gizliliği temel prensip haline getirdiğimiz çalışma anlayışımızla laboratuvar hizmetlerimizi sürdürüyoruz.? dedi. Kahraman, uzman personel tarafından gerçekleştirilen analiz sonuçlarının uzman araştırma personeli tarafından yorumlandığını ve talep olması durumunda analiz sonuçlarına göre gübreleme ve sulama tavsiyeleri yapıldığını da vurguladı.

Yeni bina yeni cihazlarla takviye edildi

Laboratuvarın toplam 1600 m²lik hizmet alanına sahip yeni binasına taşınıp yeni cihazlarla takviye edildiğini kaydeden Kahraman, akredite olma yolunda önemli yollar kat ettiklerini de sözlerine ekledi.

 

Yeni hizmet binasında, mevcut analiz ekipmanına yeni ekipmanlar ekleyerek hizmet vermeye başlayan Laboratuvarın çalışmalarıyla ilgili UTAEM tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

?Laboratuvar; Bakanlığın tarımsal amaçlı toprak, bitki ve sulama suyu analiz laboratuvarlarını düzenleyen genelgesinde yer alan tüm kapsamlardan yetkili olup bu kapsamlarda yer alan toprakta verimlilik, sulama suyu, bitki ve fiziksel analizleri yapmaktadır.

Laboratuvarda merkezi saf su sistemi, gaz sistemi ve sıcak su sistemi, elektrik kesintilerinden etkilenmemek için UPS ve jeneratör sistemi, kimyasallara ve suya dayanıklı çalışma tezgahları, sabit havalandırmalı kimyasal dolaplar ve havalandırma sistemleri bulunmaktadır. Azot analizlerinde hızlı ve güvenilir sonuç veren Dumas cihazı ve birden fazla analizi bir arada yapan son teknoloji ICP-OES cihazı gibi birçok analiz yapılan cihaz yenilenerek hassas analizler gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca yetki alanı içerisinde bulunan tüzel ve özel laboratuvar denetimleri de UTAEM tarafından yapılmakta olup, diğer laboratuvarlara teknik destek de sağlamaktadır.

Petrolden Sonra En Fazla Döviz Gübreye!

Üreticilerin büyük bir çoğunluğu toprak ve yaprak analizi yaptırmaksızın gübreleme yapmaktadır. Oysaki tarımsal girdilerin içinde gübrelerin payı oldukça yüksektir ve yoğun tarımın giderek yaygınlaşmasıyla kimyasal gübre kullanımı da hızla artmaktadır. Ülkemizde petrolden sonra en fazla döviz gübre ve gübre hammaddelerinin dış alımında kullanılmaktadır. Özellikle günümüzde damla sulama ile gübrelemenin de yaygınlaşmasıyla aşırı gübre kullanıldığı bir gerçektir. Analize dayalı olmadan dekara verilecek bir kilogramlık fazla gübrenin bile zamanla oldukça ekonomik zararlara yol açacağı bilinmelidir. Çevreyi kirletmeden, birim alandan elde edilmesi amaçlanan verimi azaltmadan, ürün kalitesini bozmadan bitki ve ürün gelişimini sağlamak ancak ve ancak dengeli bir gübreleme ile mümkündür.

Gübrelemeden umulan faydanın sağlanması seçilecek hassas analiz yöntemleri kadar örneklerin doğru olarak alınması koşuluna da bağlıdır. Bu nedenle arazide yapılacak incelemeler, tutulacak kayıtlar, örneklerin doğru bir şekilde ve arazideki tüm özellikleri ile toprağı ve araziyi en iyi şekilde temsil edecek biçimde alınması yapılan çalışmanın sonuçlarını etkileyecek temel faktördür.

 Toprak ve yaprak analizleri bilinçli gübrelemenin olmazsa olmazıdır. Toprak örnekleri farklı amaçlar için farklı şekillerde alınmaktadır. Verimlilik amacı ile yapılanToprak analizleri, tarım topraklarının verimlilik potansiyellerini ortaya koymak ve üzerinde yetiştirilecek bitkiler için sağlayacakları bitki besin maddeleri düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmaktadır.

Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre; bitkinin beslenmesi ve toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır.

 Toprak canlı bir varlıktır. Her canlı gibi onun da beslenmeye ihtiyacı vardır. Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve en uygun miktarlarda atmalıyız ki faydalı ve ekonomik olsun.

Topraklarda bulunan bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarlarını bularak o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübrenin cinsini ve miktarlarını ortaya koymaktır. Çiftçinin kafasında daima;

1)    Toprağımın gübreye ihtiyacı var mı?

2)    Toprağımın gübreye ihtiyacı varsa Hangi Gübreden, Ne Miktarda, Ne Zaman ve Hangi Yönteme Göre Vermeliyim? soruları vardır.

Karlı bir gübreleme ancak, bitkinin isteği olan gübrenin cinsini ve miktarını bilerek bu gübreleri en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Burada önemli olan diğer bir nokta da gübreye en az parayı vererek en fazla ürünün nasıl kaldırılacağını bilmektir. Unutulmamalıdır ki fazladan atılan gübre hiçbir zaman daha fazla ürün değil, daha fazla gübre parası demektir. En kazançlı gübrelemeyi yapabilmek için öncelikle toprağımızdaki besin maddesi miktarının bilinmesi ve bitkinin ihtiyacı olan miktarın toprağa gübre olarak verilmesi gerekir. İşte bunun için toprak analizi yaptırılmalıdır.

Laboratuvar; Çavuş-Maltepe Yolu 2. Km´de bulunan UTAEM yerleşkesi içinde yer almaktadır. Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü´ne ve Laboratuvara http://arastirma.tarim.gov.tr/izmirutaem internet adresinden, [email protected]  mailden veya  (0232) 831 1052 nolu telefon ile (0232) 831 1051 nolu faxtan ulaşılabilmektedir.?

Haber: S.Derya BOSUT

 
GAZETEMİZ YAZARI OKTAY ÖZENGİN´E: "YEREL TARİHE KATKI" ÖDÜLÜ
 
Menemen Fenerbahçeliler Derneği Yardımlarını Sürdürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
GAZETEMİZ YAZARI OKTAY ÖZENGİN´E: 'YEREL TARİHE KATKI' ÖDÜLÜ
GAZETEMİZ YAZARI OKTAY ÖZENGİN´E: "YEREL TARİHE KATKI" ÖDÜLÜ
TUR ATLADI
TUR ATLADI
İŞİ HEP SIKI TUTALIM
İŞİ HEP SIKI TUTALIM
42´nin aşkıyla 93´ün ruhuyla
42´nin aşkıyla 93´ün ruhuyla
 Onlar Erdi Muradına
Onlar Erdi Muradına
ÇAN´I SORARLAR
ÇAN´I SORARLAR
GDZ Elektrik Dağıtımdan  Genel Aydınlatma Denetimi duyurusu
GDZ Elektrik Dağıtımdan Genel Aydınlatma Denetimi duyurusu
Mekanlar ve İnsanlar (Melek Balseven-S.Derya Bosut)
Mekanlar ve İnsanlar (Melek Balseven-S.Derya Bosut)
SAĞOL SAĞOL SAĞOL
SAĞOL SAĞOL SAĞOL
ÇENE EKLEMİNDEN GELEN SESLER
ÇENE EKLEMİNDEN GELEN SESLER
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın