ÜÇ FARKLI FOTOĞRAF
Namlı Köftenin Öyküsü
1954 yılı günümüzden 60 yıl öncesi ilçenin en kalabalık en renkli semti belediye ve belediye düğün salonu alanında, kaymakamlık-jandarma komutanlığı, cezaevi ile belediye teşkilatının bulunmasıyla hareketli günler yaşanırdı. Bu semtte doğası, tarihi yanı sıra kültürü ile bozulmamış bir mekan bulunuyordu. Namlı Köfte sahibi ve işletmecisi Ethem Namlıoğlu yanı sıra Necati-Mevlüt-M.Ali-Bahattin ustalar ile bir çok çırak yetiştiren bu semtin değişmez lezzet mekanında kömürde ızgara, fasulye piyazı ve irmik helvası gibi lezzetler damak zevkini geliştiriyordu. Rivayete göre Ethem Usta´nın işyerini açmadan önce bir duası varmış. Rızkım geniş ve kazancım bereketli olması için Allah´ım seni çok seviyorum. Bana iyi kazançlar dile. Sevgini göster diyerek mekan açılırmış. Menemen´de 60 yıldan beri Namlı Köfte nesilden nesile yine aynı özellikler, harika lezzetleriyle aynı ad altında hizmet vermektedir. Ziyaret etmeniz için yeterli.
Menemen´in Namlı Dedeleri
Yıl 1968 günümüzden 48 yıl önce Menemen´de en köklü ve en yaygın isimlerinden, eşrafından olan şahsın, evin tek oğlu için sünnet töreni yapıldı. Ege´nin en büyük çiftçi kuruluşu olan Tariş´in Menemen havlusunda renkli bir yemekli sünnet töreni düzenlendi.
Sünnet törenine 1968 yılında İlçe Kaymakamı görevini sürdüren Cemil Akınç, İlçe Tariş Müdürü Adalet Partisi Başkanı Nihat Çolpan, Koreli Arif, Belediye Dr. Necmi Özgüven, iş adamlarından Hasan Yağcı, Ali Tufan, Eflatin İbrahim, Öküz Köylü Erol Ülken, Babaç Niyazi Deniz, çiftçi ağaları, meslek odaları başkanları, iş ve cemiyet dünyasından çok sayıda davetli katılmıştı. Sünnet törenine katılan davetlilere meşhur Yanıkköy kavunu, sınırsız tulum peynir, 120 kg. ağırlığında dana kesilip köfte kavurma, sınırsız yeni rakı (su belediye çeşmesinden) ikramda bulunulmuştu.
Bu törene ilçedeki dönemin romanlarından oluşan saz ve söz ekibi ile davul zurna eşliğinde efelerin gösterileri renk katmışlardı. Sünnete katılan davetlilerle büyük destek alan topluluk çabuk kaynaştılar. Menemen´in Sesi Gazetesi olarak uzun yıllar öncesi vefat edenleri vefa olarak ölümsüzleştirmek üzere sayfamıza taşıyoruz.
Yanıkköylü Nineler Dedeler
1975 yılı günümüzden 41 yıl öncesi ilçeye bağlı Yanıkköy, çiftçilerin yetiştirdiği kavun ve şeftali meyvesiyle ün salan bir köyümüzdü. Anılan yıllarda hareketli olan Yanıkköy´e çiçeği burnunda muhtar seçilen Nevzat Güven, köyün sosyal ve kültürel faaliyetleri için çalışma başlattı. Dikiş-nakış kursu ve futbol takımı kurdu.
Menemen Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü´nün katkılarıyla Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak ?Dünyada Her Şey Kadının Eseridir? sloganıyla köyde bayanlara dikiş nakış kursu açtı. Kursa katılan kursiyerler ev ekonomisine katkı sağlamak, gençlerin çeyizliklerini hazırlamak, sökük, yırtık, düğme dikimi gibi basit eksiklikleri terziye gitmeden gidermek, piyasada satılan kıyafetlerden ucuza ürün imal etmek ve kendi bedenine uygun kıyafet bulamayan kişilerin kendilerine özel ürün üretmeleri için 4 ay kurs gören kursiyerler dönemin kaymakamı tarafından verilen sertifika ile ödüllendirildiler. Bu fotoğraf Yanıkköy tarihine iz bırakarak nineler ve dedeler olarak tarihe geçti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |