?Tahsil Oranımız Yüzde 95?
Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Bağcılar Mahalle Muhtarı Mahir Ertekin´i Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.
S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
M.E: Ben Bağcılar Muhtarı Mahir Ertekin. 1958 Bağcılar doğumluyum. Bağcılar´ın en eskilerinden birisiyiz, kurucularındanız diyebilirim. Esas mesleğim rençberlik, bunun yanında 1972´den bu tarafa zeytinyağı fabrikasında ustalıkta yapıyorum. Şu an Menemen Belediyesi´nin zeytinyağı fabrikasında ustalık yapıyorum.
S.D.B: Muhtarlık görevini kaç dönemdir yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
M.E: Muhtarlıkta ilk dönemim. Ama muhtarlık atalarımdan geliyor. Büyük dedelerime dayanıyor. Babam, amcam yıllarca muhtarlık yapmış. Biraderim yaptı. Şimdi sıra bize geldi. Azalıkla muhtarlığa başladım. Muhtarlığı severek yapıyorum. Hizmet etmek iyi bir şey.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
M.E: Nüfusumuz 295, hane sayımız 78.
S.D.B: Mahallenizin geçmişi çok eskilere dayanıyor diye biliyorum bu konuda bize bilgi verir misiniz?
M.Ê: Bizim köyün 650 senelik bir geçmişi var. Tarihimiz çok eski. Tahsil konusunda süper bir köy. 1994 yılında dere mahallesi dediğimiz yer Ayvacık, Ayvacık dediğimiz yer Bağcılar oldu. Bunların ikisi bir mahalleydi. Bunların ikisini birbirinden ayırmak için yaşlılarımız isim değişikliği yaptı.
S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
M.E: En temel sorunumuz septik çukuru dediğimiz kanalizasyon çukuru, şu an açık. Millet bundan tedirgin oluyor. Büyük rahatsızlık veriyor. Açıkta olduğu için içerisine hayvan düşebiliyor. Evlere çok yakın. Mesafe 50 metre. Buna önlem almamız gerekiyor. En azından üstünü kapatmak lazım. Karşılaştığım en büyük sorun bu. Bu konuda, göreve geldiğim ilk günlerde İZSU´ya dilekçe verdim. Yapacağız diyorlar ama, hala gelip yapılmadı. Şu an çok önem arz eden başka bir sorunumuz yok. Kahvem ve muhtarlığım yoktu. Büyükşehir Belediyesi yaptı. Menemen Belediyesi de kapılarını ve elektrik işlerini yaptı, masa ve sandalyesini aldı. Diğer mahallelerde Menemen Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemesinde henüz bize gelmedi. Sırayla gelecek.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?
M.E: Demin de dediğim gibi vatandaşın kanalizasyon çukurundan rahatsızlığı çok büyük. En büyük talebi bu konuda alıyoruz. Ayrıca Manisa yolu üzerinde olduğumuz için okula giden öğrenciler buraya bir bekleme salonu istiyor. Özellikle öğrenciler büyük sıkıntı yaşıyor. Kışın sabah soğukta, yağmurda bekliyorlar. Kapalı kulübe gibi bir şey yol kenarına yapılırsa bizce çok iyi olur. Tahir Başkan yapar bunu diye tahmin ediyorum.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
M.E: Çok küçük bir parkımız var. Ama orası da çok tehlikeli çünkü yola çok yakın. Taşımalı eğitim olduğu için okulum boş. Menemen Belediyesince çevre düzenlemesi yapılacağı zaman okul önüne güzel bir park yaptırırsam güvenlik bakımından çok iyi olur. Çamların altında anneler de oturur.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
M.E: Gayet iyi. Hiçbir sorunum yok. İstediğimiz her şeyi yapmaya çalışıyor.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
M.E: Benim yapmak istediğim bir şey var. Benim köyüm arasında ufak bir dere var. Bu derenin ıslah edilmesini çok istiyorum. Bu dere gerçekten bizim için büyük sorun. Islah edilmesi ile ilgili hem büyükşehire hem de Menemen Belediyesine başvurdum. Yağmur yağdığında çok büyük tehlike arz ediyor. Evlerin hali çok kötü oluyor.
S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
M.E: Büyükşehir´den kanalizasyon çukurumuzu kapatmasını bekliyoruz.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
M.E: Genelde rençberlik, bağcılık ile uğraşıyorlar. Bizim arazimiz, köyümüzden Manisa ovasına kadar uzanıyor. Bizim arazinin geneli Manisa muhitinde, orman fidanlığı karşısında. Köyün yüzde seksen ve doksanı da emekli. Genç nüfusumuzun çoğu dışarda. Hep okuduğu için genelde memur. Tahsil oranımız köyümüzde yüzde 95´in üzerindedir. Bunlar da üniversite mezunudur.
S.D.B: Eğitim oranındaki bu yükseklik nereden kaynaklanıyor?
M.E: Bunun nedeni köyümüzün ana yola yakın olması, ulaşımın kolay olması, bu nedenle de vatandaşlar çocuklarını daha rahat okutabilmekte. Mesela bir Çukurköy, Alaniçi, Çaltı, Karaorman veya Telekler´i düşün. Ulaşım zor olduğu için aile okula göndermiyor. Bizim yerleşim anayola sıfır. Devamlı Manisa minibüsleri Menemen´e gelip gittiği için ulaşım kolay. O nedenle millet rahatlıkla evladını okula gönderebilmekte.
S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı?
M.E: Spor kulübümüz yok. Olursa çok iyi olur. Dedim ya okulumuz boş. Okulumuzu spor tesisi anlamında değerlendirebiliriz. Ama Tahir Başkanın başı çok kalabalık. Şu an böyle bir şey isteyemiyorum. İlerleyen zamanda bunların hepsi olacak inancındayım.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı var mı?
M.E: Sağlık ocağımız yok. Sağlık ocağı o bizim için apayrı bir sorun. Köyümüzdeki yaşlılar için bu büyük bir ihtiyaç. Gelmemesine gerekçe olarak yeriniz yok diyorlar. Oysa boş okulum var. Ben de iki tane okul var. Birisi 1938´de, diğeri de daha yeni yapılmış. Ama niye gelmiyorlar onun anlamadım açıkçası. İnsanlarımız şu anda bu konuda çok mağdur. Çoğunluğu, ulaşımı daha rahat olduğu için Menemen Devlet Hastanesi´ne gidiyor. Arabası olan Emiralem´e gidiyor. Kısaca bir sağlık ocağı istiyoruz. Diğer köylerde olduğu gibi haftada bir olmasa da ayda bir bile gelse bizim için çok büyük avantaj olacak.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumumuz yok dediniz o konuda bir sıkıntı var mı?
M.E: Taşımalı eğitim ile öğrenciler okula gidiyor. Eğitim konusunda bir sıkıntımız yok. Sadece, demin de dediğim gibi çocuklar ana yola çıktığında bekleyebilecekleri bekleme kulübesi gibi bir yer istiyoruz. Bundan işe giden işçiler de yararlanır.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?
M.E: Ulaşımda sorunumuz var. Manisa arabaları bize kolaylık sağlıyor ama biz istiyoruz ki, Büyükşehir´in eshot arabaları bize de gelmeli. Bağcılar, Ayvacık, Alaniçi, Çaltı, Karaorman ve Göktepe eshot arabasının gelmediği yerler. Aynı güzergahta sadece bizlere gelmiyor. Karşı taraftaki diğer köylerin hepsine gidiyor. Bunun gerekçesini de ana yola yakın olmayı gösteriyorlar. Hadi ben yakınım ama Göktepe, Alaniçi, Karaorman, Çaltı gerçekten anayoldan uzak. Bu konuda muhtarlar toplanarak büyükşehire gittik ve başvurduk. Olumsuz cevap geldi. Şu an yukarki köylerde bir tek minibüs var. Çaltı, Karaorman, Alaniçi ve Göktepe´ye uğruyor. Çok doluyor araç. O da çok tehlikeli Allah korusun. Yollar çok sakat. Her an bir kaza olabilir.
S.D.B: Mahallenizin altyapı ve üstyapı talepleri var mı?
M.E: Altyapı konusunda bir tek çukurun aktığı yer çok kötü. Hem evlere çok yakın hem de açıkta. Hayvanlar için tehlike arz ediyor, evlerde kokudan oturamıyorsun. Büyükşehire defalarca başvurdum, geldiler ve resim çekip gittiler. Hala bekliyoruz. Taş döşemede ise büyükşehire bazı sokaklara taş döşettim. Sadece birkaç sokak kaldı taş döşenecek. Bir de meydan düzenlemesi var. Onu Tahir Başkan yapacak diye hedefliyorum.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?
M.E: Muhtar arkadaşlar bana çok kızarlar belki ama ben muhtarlara hiç para verilsin istemiyorum. Şu an verilen para arttı. Yeterli bence. Ama sosyal güvence olmaması gençler için büyük sıkıntı. Bizler emekliyiz bizim için sorun değil. Şimdiki muhtarlık ile eski muhtarlık arasında çok fark var. Eskisi, köyken daha iyiydi. Yetkimiz fazlaydı. Mahalle olması bizce iyi olmadı. Mesela 650 yıllık mezarlığın suyu yok. Kendi cebimden boru aldım, kendim kazdırdım, döşettim. 480 metre boru döşettiğim yer. Ben bunu hayır olarak yaptım. Eski muhtarlık daha verimli idi.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi) beklentileriniz nelerdir?
M.E: Menemen´in Sesi Gazetesi ile ben her zaman gurur duyuyorum ve devamlı da takip ediyorum. Muhtar olmazdan evvel karayolları geçerken yol davasında yaptığınız haberlerle köyümüze çok faydanız oldu.
S.D.B: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
M.E: Her şeye değindiniz, ilginize çok teşekkür ederim.
?Yeriniz yok´ gerekçesiyle sağlık hizmeti alamıyoruz. Oysa boş okulumuz var. Neden sağlık ocağı açılmıyor anlamadık!
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |