2014 Sulama sezonunun tamamlanmasının ardından durum değerlendirmesi yapmak amacıyla Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal tarafından meclis olağanüstü oturumla toplandı.
DSİ Lokalinde yapılan toplantıya 38 meclis üyesinden 37’si katıldı. DSİ Şube Müdürlüğü yetkilileri, Menemen Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Nevzat Güven ve Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl de toplantıda hazır bulundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında divan katiplerinin seçimi yapıldı. Divan katipliklerine Ferhat Uysal ve Necati Başer Eryılmaz getirildi.
Gündemin ikinci maddesinde görev süresi dolan yönetim kurulunun yeniden seçimi gerçekleştirildi. Oybirliğiyle alınan karar uyarınca yönetim kurulu asil üyeliklerine Nihat Rasim Gündar, Yücel Turgut, Ertan Yılmaz ve Abdullah Güller getirildi.
Sulama sezonu değerlendirmesine geçmeden önce DSİ tarafından geçtiğimiz ay başlatılan Gediz Nehri’nin ıslah çalışması hakkında meclis üyelerine kısa bir bilgilendirme yapan Başkan Önal, fotoğraflar eşliğinde, yapılan çalışmaların ne aşamada olduğunu anlattı.
“Sulama sezonu rahat geçti”
Bu kısa bilgilendirmenin ardından gündemin son maddesi olan 2014 sulama sezonunun değerlendirilmesine geçildi. Söz alarak kürsüye gelen Başkan Recai Önal, 2013’ten devredilen su ve yapılan bakım-onarımlar sayesinde 2014 sulama sezonunu rahat geçirdiklerini dile getirdi.
“Verimli bir sulama sezonu oldu”
67 gün süren Aşağı Gediz Ovaları sulama sezonunda 70 bin hektar alanın sulandığını hatırlatan Önal, “Çiftçilerimizin ihtiyacı olan tarımsal sulama suyunu fazlasıyla kendilerine temin ettik. Atık suların sisteme geri kazandırılması sayesinde 20 milyon m3 su kazanıldı. Çok verimli bir sulama sezonu geçirdiğimize inanıyoruz” dedi.
“Büyük bir kuraklık söz konusu”
Toplamda 466 milyon m3 suyun sulama sezonunda kullanıldığını ifade eden Başkan Önal, “Sol Sahil olarak biz 98 milyon m3, Sağ Sahil ise 34 milyon m3 su kullandı. Kapalı sistem olmadığımız için ise 20 milyon m3 yatak kaybımız gerçekleşti. Barajımızda şu anda 23 milyon m3 su bulunuyor. Rezerv olarak tutulan gölümüzde ise 100 milyon m3 su bulunmakta. Fakat Gördes Barajı’nın faaliyete geçmesiyle birlikte Gölmarmara’ya artık su akışı kesildi. Göldeki canlıların hayatını sürdürmesi için bu suya dokunmamamız gerekiyor. Gelen yağışlar da artık sağanak şeklinde değil de lokal yağışlar olduğunu görüyoruz. Barajımıza ve gölümüze herhangi bir katkı sağlamıyor. Balıkesir Gönen’e metrekareye 63 kilogram yağmur yağarken yanındaki ilçeye damla yağış düşmedi. Önümüzdeki kışı böyle geçirirsek gelecek yıl büyük bir kuraklık söz konusu” diyerek tehlikeye dikkat çekti.
Kısa vadede kuru tarım, uzun vadede kapalı sistem
10 Sulama Birliğinin yer aldığı Aşağı Gediz Ovası Sulama Birliklerinin Koordinatör Başkanlığını da yürüttüğünü hatırlatan Önal, “Takdir Allah’ınsa tedbir insanındır. Yaptığımız toplantılar sonrasında ortaya çıkan genel kanı 2015 sulama sezonu başlamadan önce bir takım önlemler almamız yönünde. Bu önlemlerin ilki ve en büyüğü membadan mansaba kadar tüm sulama birliklerinin kapalı sisteme geçmesidir. Bunun ihale aşaması geçti ve 2 yıllık projelendirme aşamasına geldik. Bizim isteğimiz barajdan başlayarak bu kapalı sisteme geçilmesi. Diğer bir önlem ise çiftçilerimizin kuru tarıma yönelmesi. Susuz geçecek bir sulama sezonunda en iyi seçenek bu olarak görünüyor. Gerekirse mahalle toplantıları yapacağız ve çiftçilerimizi bu konuda uyaracağız. Meclis üyelerimiz olarak sizlerden de yardım bekliyoruz” dedi.
“Kuraklık eylem planı çiftçilere anlatılacak”
Meteorolojik verilere bakıldığında 10 yılda bir gelen kuraklığın 6 yıla düştüğünü ve gelen kuraklığın en az 2 yıl sürdüğünü hatırlatan Başkan Önal, “2014 yılı kurak bir yıl olarak geçti. Barajımıza 100 milyon m3 su geldi. Geçtiğimiz yıllarda bu rakam en az 400 ile 500 milyon m3 arasındaydı. Bu verilere bakarak 2015 yılının da kurak bir yıl olacağı tahmin ediliyor. Aşağı Gediz Ovası Sulama Birlikleri Koordinatör Başkanı olarak 10 sulama birliği başkanlıklarının sıkı bir tasarrufa başlaması ve acilen önlemler alarak bölgesel toplantılarla çiftçileri bilgilendirmesi gerektiği kararını verildi. Bu toplantılarda belirlenen kuraklık eylem planının ne şekilde uygulanacağı çiftçilere anlatılacak” diye ifade etti.
Haber: M. Hulusi YILMAZ
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |