Eski fotoğrafların, yitik ve hiçbir zaman bulunmayacak geçmişe dair büyük bir anlamı vardır. Her bir fotoğrafın insana yaşattığı bu şaşkınlığı, çaresizliği bir türlü insanoğlu çözemeyecektir. Sık sık, uzun aralardan sonra istemeyerek değil, umulmadık ruh hali içinde bakmalı albümlere. O yüzden geçmiş tarihin mirasıdır. Bu çerçevede ben uzun yıllar Menemen´in tarihi, kültürel yapısı, doğal güzellikleri, sosyal yaşantıları, spor ve magazin fotoğraflarından pek çok kareyi yansıtarak çalışmam olmuştur. İlçede uzun yıllardır fotoğrafçılık mesleğiyle iştigal eden Turhan Met beyden temin ettiğim ve benim arşivimde de bulunan eski fotoğraflara bakarak Turhan Met beyle birebir yaptığım görüşmede ?Postane caddesinde meslek hayatına burada başladım. 40 yıl öncesi(yani şu an Sevgi Yolu Diyem Kahya caddesi) ilçenin barındırdığı nüfus yapısına bakıldığında halkın önemli bir kısmı tarıma dayalıydı. Başlıca ürün bağcılık, pamuk ve tütün üretiminde çiftçiler en yüksek geliri elde ederlerdi. Çiftçi hasattan sonra eline geçen para ile alışverişini postane sokağında ve hükümet meydanı çevresindeki esnaftan yapar çarşı bereketlenirdi. O dönemlerde Menemen´de ahilik geleneğine uyum sağlayarak dükkan açarlardı. Bu çarşıdaki esnaflarımız birbirine uğrayıp ahilik geleneğine uygun olarak selam verip hal hatır sorarlardı. Ticaret Odasının şimdi bulunduğu yerde bölgeye hitap eden Güzin Kundura mağazası, karşısında taksi durağı, postane sokağı çarşısında farklı mesleklerden esnafların katkılarıyla ayrıca Çukurbahçe´de yazlık sinemanın bulunması ve toplumsal dayanışma ile çarşımız bereketleniyordu? ifadesini kullandı.
POSTANE CADDESİNDE
TARİHTEN GÜNÜMÜZE
Lakin benim derdim başka. O dönemlerde dini bayramlara az kala Postane Caddesi üzerinde terzi ve kunduracı esnafına; memur, protokol, vatandaşların ısmarlama takım elbise ve ısmarlama ayakkabı siparişleri ile çarşı hareketleniyor, bereketleniyordu. Ismarlama elbise ve kundura artık tarih oldu. Esnafı da maalesef kayboldu. Çarşı dönerci esnafına dönüştü.
Bizi biz yapan değerlerimizden köklü geleneği yaşatmak adına bir takım adetler hala daha devam ettirilmeye çalışılıyor. Bunlardan birkaç örnek verecek olursak, yuva kuracak genç çiftlerin düğün öncesi sele, gelin arabası süslenme, çeyiz siyah-beyaz nostalji kareleri olarak hala hafızalarda.
Öte yandan hele kurban bayramı yuva kuracak genç çiftlerden damat namzedine denk gelirse, Menemen´de kaybolmakta olan kültür değerlerimizin bir parçasını oluşturan gelin adayına süslü, aynalı boynuzları portakallı ve boynunda kurdeleli altın bilezik taşıyan kurban hediyesi yollanırdı. Üzerinde renkli çuha ile görücüye çıkan kurbanlık, damat adayı tarafından oluşturulan kortejle gelin adayı evine teslim edilirdi. Hediyelik nişanlık koç postane caddesinde geçmiş zaman esnaf dükkanı önünde görücüye çıkardı.
Hey Gidi Günler
Kalın Sağlıcakla
FOTO Altı
Foto1- 1984-1988 yılları arası Menemen Kaymakamı Yıldırım Kartal´ın Samsun´un Çarşamba ilçesine atanmasıyla, ilçenin eğitimcileri halay çekerek uğurladı.
Foto2- Postane Caddesi esnaflarından Foto Özen Turhan Met´in çeyizini taşıyan çarşı esnafı arkadaşları toplu halde Yıl: 1979
Foto3- Postane Caddesi esnafı toplu halde Yıl:1980
Foto4- Menemen´in ilk düğün orkestrası ekibi
Foto5- Belediye Başkanı İlhami Gürsoy genç çiftlere ömür boyu mutluluklar diledi. Damat aşkını evlilik yüzüğüne yazdırmış.
Foto6- Taksici Mehmet Leblebici´ye ait 1959 model şavrole marka, düğün arabası Yeni Sinema önünde.
Foto7- Yıl 1992 Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanı Erdal İnönü´nün Menemen´de Postane Caddesi esnafını ziyareti
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |