28 Mart 2019 perşembe günü Menemen Ziraat Odası Toplantı Salonu´nda, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü işbirliği ile ?Pamuk Zararlıları ve Entegre Mücadele, Pamuk Tarımında İlaçlama Teknikleri´ konusunda eğitim düzenlendi.
Geçen yıl bölgemizde yoğun yaşanan Kırmızı Örümcek ve Yaprak Biti zararlıları ile mücadele edebilmek için, Ziraat Mühendisi Dr. Seher Tanyolaç ve Ziraat Y. Mühendisi Fatma Işık Gülsoy tarafından ?Pamuk Zararlıları ve Entegre Mücadele´ eğitimi yanı sıra Ziraat Mühendisi Dr. Öncül Kaangün Caner tarafından da ?Pamuk Tarımında İlaçlama Teknikleri´ eğitimine pamuk üreticilerinin yoğun ilgi gösterdiği görüldü.
Bilinçsiz İlaçlamaya Dikkat Çekti
Zir. Müh. Dr. Seher Tanyolaç pamuk bitkisinde entegre mücadeleye ağırlık verdi. Zararlı eşik seviyesine geldiğinde zirai ilaçların kullanılması gerekliğini vurguladı. Zararlıların doğal düşmanlarının popülasyonlarının arttırılması gerektiğine, bilinçsiz ilaçlamalarla yararlı böceklerin de öldürüldüğüne dikkat çekti. Pamuk bitkisinin zararlılarından bozkurt, kırmızı örümcek, yeşil kurt, çizgili yaprak kurdu, dikenli kurt, pembe kurt, yaprak bitleri, thripsler, beyaz sinek, emici böcekler konusunda bilgiler verdi, mücadelelerini anlattı. Zirai mücadele yaparken aynı etken maddelerinin ikiden fazla üst üstte kullanılmaması, doz aşımının yapılmaması, ilaçlama eşiğinin kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.
Zir. Yük. Müh. Fatma Işık Gülsoy da karantina etmeni olan pamuk bitkisinde unlu bit zararlısı hakkında bilgi verdi. Menemen bölgesinde de gözüken zararlıya karşı alınması gereken tedbirleri sıraladı.
Doğru İlaçlama Nasıl Yapılmalı?
Zir. Müh. Dr. Öncül Kaangün Caner ise pamuk tarımında ilaçlama tekniklerini anlattı. İlaçlama pülvizatörünün her yıl bakımının yapılmasına, meme, boru, flitre vs.nin doğru çalışıp çalışmadığına bakılmasına, kalibrasyonunun yapılmasına, ilaçların karışımına dikkat edilmesine, ilaçlama suyunun Ph değerinin uygun olmasına ve basıncın 20 atmosferin üzerine çıkmamasına özen gösterilmesini istedi. Sürüklenme ile ilaç kaybının olmaması için basınca, memelerin bitki üzerine olan mesafesine dikkat edilmesi, rüzgarlı ve sıcak havada ilaçlama yapılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Haber: S:Derya BOSUT
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |