Geçtiğimiz hafta perşembe günü Bayraklı Tepekule’de gerçekleştirilen ‘1.İzmir Mahalle ve Köy Muhtarları Organ ve Doku Bağışı’ etkinliğine 18 ilçenin yanı sıra Menemen İlçe Sağlık Müdürü Dr. Semra İPER ve ilçemizden mahalle muhtarları da katıldı.
İl Sağlık Müdürü Bediha TÜRKYILMAZ etkinliğe katılan duyarlı muhtarlara şükranlarını sunarak konuşmasına başladı. Organ bağışı bekleyen 28 bin kişinin olduğunu belirten TÜRKYILMAZ; konunun dini ve sosyal yönlerine de değindi. Diyanet İşleri Başkanı’nın “Organ bağışı candan cana yapılan bir bağıştır” sözünü yineledi. Canlıdan canlıya organ bağışının daha çok beyin ölümü gerçekleşen kadavradan nakillerin az olduğunu; bu yüzden de hayati önem taşıyan organ nakillerinin gerçekleşmeden hastaların kaybedildiğini belirtti. Bu sayının artması için daha fazla farkındalık yaratılmasının bu ve bunun gibi etkinliklerin çoğalmasının önemini vurgulayan TÜRKYILMAZ organ bağışı konusunda muhtarlarımıza çok büyük görevler düştüğünü belirtti.
Ege Bölgesi Türkiye’de 1. sırada
Organ bağışı ve beyin ölümü gerçekleşen donörden organ bağışlarında Ege Bölge Koordinatörlüğünün istatistiklere göre Türkiye’de 1. sırada yer aldığı bildirildi.
Etkinliğin devamında trafik kazası sonucunda yoğun bakımda, 4 yaşındaki oğullarının beyin ölümü gerçekleştikten sonra organlarını bağışlayarak beş kişiye hayat kazandıran KESER ailesi; bu zor kararı her boyutuyla; özellikle dini boyutuyla düşünerek nasıl verdiklerini anlattılar ve salonda duygusal anlar yaşanmasına sebep oldular. Organ verdikleri kişilerle irtibatlarının devamlı olduğunu ve sağlık durumlarının iyi olduklarını anlattılar.
Herkes kendine şu üç soruyu sorsun
İzmir Valisi Mustafa TOPRAK, evlat acısı daha tazeyken bile böyle bir bağışta bulunan aileye sabır ve teşekkürlerini ileterek konuşmasına başladı. Organ bağışının dini, etik, sosyal yanı olan bir olgu olduğunu ve farkındalıkların artarak bağışların sağlanacağını; muhtarların bu konuyu ve etkinliği halk ile paylaşarak canlara can katılarak katkıda bulunacağını belirtti. Vali TOPRAK herkesin kendisine şu üç soruyu sormasını istedi: “Ölünce organlarımın bağışlanmasını ister miyim? Bir yakınım ölünce organlarını bağışlar mıyım? Kendim veya yakınım organ bekliyor olsak ne yaparım?”
Etkinlik Prof. Dr. Sait EĞİLMEZ’ in kornea nakli yaparak görmesini sağladığı, hastaların video gösterisi ve yine kornea nakli ile hastalarıyla oluşturduğu grubu KORNEA İKİLİSİ’nin konseri ile devam etti. Kornea İkilisi grubunda yer alan Eyüp Sultan AYLAR görme umudu ile EĞİLMEZ’ e gelir; fakat korneasının sağlam olduğunu, göz sinirlerinin dejenerasyonundan dolayı göremeyeceğini öğrenir. Sonrasında sağlam kornealarını bağışlayarak başkalarına ışık olmuştur. Prof. Dr. EĞİLMEZ kornea vücut bütünlüğünü bozmadığını, kadavradan 8-20 saat sonra da alınabileceğini ve doku uyumunun aranmadığını belirtti.
Düzenlenen konser ve etkinlik Aşık Veysel’in şu sözleriyle son buldu: “Mezarım toprak olsun. Yağmur yağar ot olur. Koyun yer süt olur. Kuzu yer et olur. Vatana hizmet olur”
Haber Merkezi
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |