İzmir Ekonomi Üniversitesi, Varşova Güzel Sanatlar Akademisi ve Menemen Çömlekçiler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘KULP’ Uluslararası Çömlek Atölyesi çalışmaları Menemen’de başladı.
Menemen Çömlekçiler Derneği Başkanı Ertan Saruhan’ın İnönü mahallesinde bulunan Çömlek Atölyesinde gerçekleşen çalışmaya Varşova Güzel Sanatlar Akademisi Tasarım Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Michal Stefanowski, Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Can Özcan ile 20’si Türk 10’u Polonyalı 30 öğrenci katıldı.
Proje kapsamında Menemenli çömlek ustalarından çömlek yapımı hakkında ders alan öğrenciler, sonrasında tezgahın arkasına kendisi geçti.
Türkiye ve Polonya’nın diplomatik ilişkilerdeki 600’üncü yılı etkinlikleri kapsamında 2 yıldır bu projeyi yürüttüklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Can Özcan, Menemen çömlekçiliğinin en büyük probleminin kuşaklardır devam eden geleneğin geleceği hakkında hiçbir planlama yapılmaması olduğunu dile getirdi.
“Fikirlerine hayat verecekler”
Yapılan çalışmalar sonrasında çözüm noktasının ‘tasarım’ ve ‘genç bireyler’ olarak şekillendiğini belirten Özcan, “Genç beyinlerin zihnindeki tasarımları buradaki kültüre, geleneğe ve beceriye nasıl ekleyebileceğimiz konusunda bir proje hazırladık. Varşova Akademisi de bu projeye dahil oldu. İlk aşamada öğrencilerimize çömlekçilik mesleğini tanıtmak oldu. Öğrencilerimizden, bilinenin ötesine geçebilecek tasarımlar yapmalarını istiyoruz. Bu amaçla Varşova Güzel Sanatlar Akademisi 4. Sınıf öğrencileri ve bizim öğrencilerimizle bir atölye grubu oluşturarak Menemen’deki çalışmalarımıza başladık. İlk olarak işin mutfağını görecekler. Sonrasında kendi tasarım fikirlerine tezgahın arkasına geçerek hayat verecekler” diye ekledi.
“Menemen Çömleğine bir marka ve kimlik oluşturacağız”
Öğrencilerin burada öğrendiklerini ülkelerine giderek uygulayacaklarını hatırlatan Özcan, “Tasarladıkları ürünler tekrar Menemen’e gelecek ve üretiminin yapılıp yapılamayacağı konusunda Menemenli ustalardan fikir alınacak. Buradaki amacımız, Menemen Çömleğine ait bir marka ve kimlik oluşturmak. Bu kimliğin altında da yeni bir tasarım koleksiyonu oluşturmak. Önce Avrupa’da sonra tüm dünyadaki tasarım fuarlarında Menemen Çömleğini tanıtacağız. İstanbul Tasarım Bienali, Varşova Tasarım Bienali, Almanya ve İtalya Tasarım Bienallerine katılarak bu koleksiyonları tanıtacağız. Bir sonraki adımda da bu tasarımların pazarlamasını gerçekleştireceğiz” diye ifade etti.
“Markamızı dünyaya duyurmak istiyoruz”
Menemen Çömlekçiler Derneği Başkanı Ertan Saruhan ise, “Geleneksel olan Menemen Çömlekçiliğini geleceğe taşımak amacıyla bilimsel çevrelerle gerçekleştirdiğimiz bir proje. Burada amaç yeni marka değeri olan Menemen Çömleğinin dünyaya tanıtılması. Örneğin Amerikan Çömlekçiler Derneği’nin ‘TECO’ markası tüm dünyada bilinen bir marka. Biz de böyle bir marka yaratmak istiyoruz” dedi.
Haber: M. Hulusi YILMAZ
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |