Menemen'in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız Mahalle'nizin Sesi” projesi kapsamında üçüncü söyleşimizi Yanıkköy Mahalle Muhtarı Nevzat Güven'le Menemen TV stüdyolarında gerçekleştirdik.
S.D.B: Öncelikle kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
N.G: Menemen-Yanıkköy'de doğdum. 1953 doğumluyum. Uzun yıllardır ailece Yanıkköy'de oturuyoruz. Nasip oldu 26 yıldır Yanıkköy Muhtarlığı görevini yürütüyorum.
S.D.B: Kaç dönemdir muhtarsınız? İşinizi seviyor musunuz?
N.G: 1984 yılında bir vesileyle yaşlı bir ağabeyimizin yanında aza olarak başladım. Bu işin başına geçmek 1989 yılında oldu. 1989'dan bu güne aralıksız 6. döneme başlamış olduk. 26 yıldır elimizden geldiği kadar hizmet etmeye çalışıyoruz. Muhtarlık kanalıyla vatandaşa hizmet etmeyi seviyorum. Vatandaşın ihtiyacını görmek mutlu ediyor. İnsanlar hizmet kadar yakın ilgi de ister. Biz de büyük ihtimalle çoğunu gördük ki bu kadar yıldır muhtarlığı devam ettirdik ve buraya kadar geldik.
S.D.B:Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
N.G:Mahallemizde şu anda 900'a yakın nüfusumuz var. Son zamanlarda genç nüfus çocuklarının eğitim ve iş durumlarını düşünerek şehire kaçıyor. Tarımın iyi gitmemesi bunda etkili oluyor. Her şey ekonomiye bağlı. Geçmişten bugüne 300'ün üzerinde nüfus köyümüzden ayrıldı.
S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
N.G: Genelde kanalizasyon, içme suyu, yol veya sosyal hizmetler denilebilir. Ama hemen hemen bunları da aştık. Köyümüzde alt yapı yüzde 60-70 yapılmış durumdadır. Üst yapı ise yüzde 85-90'lardadır.
Yıllardır girilmedik sokak kalmadı diyebilirim.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?
N.G: Yoğun talep yok desem olur. Çünkü talep olacak şeylerin çoğunu giderdik. Arazi yollarımızın iyileştirilmesinde büyük aşama kaydettik. Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin son dönemlerinde 15 km. civarında alt yapısını yaptığımız arazi yolları var. 2015 yılı içinde de üst yapı anlamında en azından 10 km.'sini asfaltlama sözünü büyükşehir verdi.
S.D.B:Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
N.G: Şu an çocuklara ayrılmış bir tane oyun parkımız var. Bir tane daha olursa hiçte fena olmaz. Uzak mahalledeki ailelerin çocuklarını parka getirmesi hem zaman alıyor hem de zor oluyor. Bir tane daha çocuk oyun grubu köyümüzün ihtiyacı.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
N.G: Bizim bölgemizde o tür bir çalışma yok. Öncelik Menemen merkezdeki eski mahallelerde olmalı zaten. Ama ortalama 5 yıl içinde çevre yolu da tamamlanınca herhalde Gediz üstü yamaçlardaki (Belen-Haykıran Çukurköy yolunun kesiştiği bölgeden Buruncuk üstüne kadar)tarımın olamadığı bakir tepeler imara açılır diye düşünüyorum.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
N.G: Tahir Şahin'le iletişimimiz gayet iyi. Şehirde ne varsa köyde de o olacak sloganıyla Doğaköy'ün ardından Yanıkköy'de de Menemen Belediyesi'nin yaptığı çalışmalardan çok memnunuz. İyi hizmet aldık. Başkanımıza ve ekibine emeklerinden dolayı hem köyüm hem kendi adıma çok teşekkür ederim.
S.D.B: Valilik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
N.G: Büyükşehir'den en acil beklentimiz biraz önce de ifade ettiğim gibi arazi üretim yollarının asfaltlanması. Yılın 12 ayı ova yolları bizde kullanılıyor. Yaz-kış üretim yaparız. Bu nedenle sağlıklı yola ihtiyacımız var.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
N.G: Mahallemizin iş alanı ve geçim kaynağı genelde tarım. İlçemizde ve çevre ilçelerde çok az tarım dışında çalışanımız var. Az sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Herkes sabah saatlerinde traktörüne veya arabasına biner ve araziye gider. Genelde de bizde aile tarımı hakimdir. Zaten günümüzde tarım öyle yapılırsa para kazandıran bir sektör oldu. Artık günümüzde onun dışında para kazanmak çok zor oldu.
S.D.B: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?
N.G: 70-80'li yıllarda vardı ama maalesef günümüzde spor kulübümüz yok. Aktif ve etkili bir spor kulübümüz vardı. Herkes geçim derdine düşünce yok oldu. Köylere Hizmet Götürme Birliği kanalıyla yapılan minyatür çim sahamız bulunmakta. Bugünlerde herhalde Başkan'ımız oraya da el atıp halı saha yapmayı düşünüyor. Çünkü çim sahayı bakmak zor.
S.D.B: Mahallenizde kurulu dernekler (STK) var mı?
N.G: Avcılar Kulübü Derneğimiz var. Aktif olarak çalışır. Köklü geçmişi olan bir dernektir.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
N.G: Köyde bir ebemiz var. Haftada bir yarım gün aile hekimimiz gelir. Muhtarlığa ait bir binada vatandaşlara hizmet verir. Son zamanlarda devletin çıkardığı hemen hemen en iyi yatırımdan biri diyebilirim. Çocuklar ve yaşlılar için çok iyi oldu.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?
N.G: Şu an taşımalı eğitimde Haykıran'a dahiliz. Ama bir yolunu bulup bir çoğu Menemen'e geliyor. Bu nedenle dar bir alana dahil olan Kubilay İlkokulu'nun dağılma saatlerinde çok sayıda servis aracı dikkat çeker.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı? Varsa nelerdir?
N.G: Ulaşım sorunumuz yok. Büyükşehir'in sabah akşam olmak üzere ring seferi yapan metro aktarmalı otobüsleri var. O da iyi bir hizmet oldu.
S.D.B: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?
N.G: Büyükşehir'in mahallemizi de içine alan kanalizasyon yapımında proje çalışması başlatıldı. İhale süreci tamamlanmış. Önümüzdeki günlerde inşaat çalışması olacağını tahmin ediyoruz. Çekmeli foseptik olması düşünülüyor.
S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?
N.G: Eskiye nazaran çok az. Eskiden düğün dernek bile üç gün sürerdi. Kayboldu gitti. Buna da ekonomi sebep diye düşünüyorum.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
N.G: Bana göre muhtarlık para ve aylıkla yapılacak bir şey değil. Yılların tecrübesine dayanarak söylüyorum. Muhtarlık özveri ister. O işi kaldırabilecek insanlar muhtar olmalı. O para ile idare olayım, o para için bu işi yapayım derse bir dönemi ya tamamlarsın ya da tamamlayamazsın. Bana göre, devlet tarafından maaştan önce muhtarlığın sosyal güvencesi olmalı. Bu konuda büyük sıkıntı çeken arkadaşları gördük. Gerekirse maaş vermesin ama sosyal güvencesi olsun. Muhtar seçilen vatandaş bir yerde devlet için çalışıyor. Devlette onun sosyal güvencesini sağlamalı diye düşünüyorum. Ayrıca şimdi muhtarın yetkisi yani yaptırım gücü yok. Eski yıllarda kendi bütçemizi kendimiz yapıyorduk. Mahalli gücümüzün kaldırdığı kadarıyla yatırımlarımızın bir kısmını kendi içimizde hallediyorduk. Bizce daha iyiydi. O zaman daha birlik beraberlik halindeydik. Vatandaşı da dinlerdik. Gerekirse vatandaştan bile istiyebiliyorduk. İmece vardı. İlişkiler daha sıcaktı. Hizmet vermek daha güzel ve zevkliydi. Vatandaş her türlü derdini çok özel bile olsa anlatır ve fikir danışır, bir şeyler yapacaksa bile ondan sonra yapardı. Ama son zamanlarda muhtarlık biraz daha değişti.
S.D.B: Bunca yıllık tecrübenizle eski muhtarları ve bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?
N.G: Geçmiş muhtarlık ve bugünü karşılaştırırsak şimdi çocuk oyuncağı gibi birşey oldu. Çünkü şimdi hiçbir yere gitmeye gerek yok. Şu andaki yasaya göre en fazla Büyükşehir'e gidersin. Büyükşehir'in temsilcisi veya kolları bile burada var. Veya internetten başvuruyorsun. Geçmişte dosya alıp Ankara'ya giderdik. Önce bir dosya hazırlardık. Dosyayı da bir mühendis hazırlardı. Kaymakamlık, Valilik, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü ve Ankara'ya kadar evrak ulaştırırdık. Şimdi öyle bir şeye gerek yok. Eskiye nazaran şimdiki muhtarlık çok basit.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen'in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
N.G: Beklentilerimiz yapılıyor diyebilirim. Bizim sesimiz oluyorsunuz. Bize ters gelen birşey yazsanız dahi bize bir uyarı gibi algılıyoruz. Çünkü bize doğru yolu gösteriyorsunuz. Vatandaşın sesi bu. Belli bir araştırmadan geçtiğine inanıyorum. Eleştiriye açığız ve her zaman yanınızda olacağız.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |