Menemen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uygulamaya konan MEYVE FİDANIMLA BÜYÜYORUM” projesi kapsamında Menemen Ulukent İlkokulu bahçesinde yaklaşık 800 m² alana Eğitim Amaçlı Karışık Meyve Bahçesi tesis edildi. Fidan dikimi öğrenciler tarafından gerçekleştirildi. 12 sınıfı bulunan ilkokulda her sınıfın 2 adet fidan dikmesine yardımcı olundu. Toplamda 15 farklı meyve türünden 24 adet fidanın dikimi öğrenciler tarafından yapıldı. Dikimi yapılan fidan çeşitleri elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, portakal, limon, mandarin, zeytin, yeni dünya, Trabzon hurması, dut, nar ve badem olarak Menemen'e uygun çeşitler arasından seçildi.
Fidan dikiminde bizzat bulunan ve öğrencilere fidan dikimini uygulamalı olarak öğreten Menemen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Celal SAYILIR ve ekibi öğrenciler ile oldukça keyifli zamanlar geçirdi. Dikimden sonra fidanlara can suyu verilmesiyle dikim tamamlandı.
Örnek proje her okula model olacak niteliktedir
Gerçekleşen faaliyet esnasında söz alan Menemen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Celal SAYILIR şunları söyledi: Menemen Ulukent İlkokulunda göreve başlayan Müdürümüz Ertuğrul Esen DEMİR bey, bahçelerinin uygun olduğunu ve buraya bir proje yapılmasının uygun olacağını ifade etti. Biz de mesai arkadaşlarımızla konuyu değerlendirerek neler yapabileceğimizi müzakere ettik. Ardından fidan dikerek örnek bir meyve bahçesi tesis etmemizin uygun olacağına karar verdik. Fidanları temin ettikten sonra tarla ve toprak hazırlığını tamamlayarak alanı fidan dikimine uygun hale getirdik. Ardından her sınıfa iki fidan tahsis ederek, çocukların fidan dikimini yerinde uygulamalı olarak öğrenmelerini sağlayacak şekilde dikimi birlikte gerçekleştirdik. Her fidanın başına etiket koyarak fidanın hangi sınıfın fidanı olduğunu, türünü ve çeşit bilgilerini yazdık. Yalnız çocuklar bizi çok şaşırttılar. Dikim bittiği halde çocukların fidanların başından ayrılmadığını ve beklentimizin çok üzerinde ilgi gösterdiklerini gördük. Hatta çocukların biz söylemediğimiz halde fidanların çevresini taş, çim vs. ile çevirdiklerini gördük. Okul Müdürü ve öğretmenler, çocukların öğle araları fidanların dikildiği alanda vakit geçirdiklerini ve sık sık fidanlarını suladıklarını söylediler. Bu da tarımsal eğitim konusunda ciddi boşluklar ve ihtiyaç olduğunun göstergesidir. Bu konuda daha fazla proje yapılmalıdır. Bu projede özellikle 1. sınıfta olan çocuklar fidanlarla birlikte büyüyecek ve mezun olmadan önce diktikleri fidanlardan meyve yiyeceklerdir. Bu nedenle projenin adı için bizzat kafa yordum ve Meyve Fidanımla Büyüyorum” olmasının uygun olacağını düşündük. Müdürlüğümüzce yapılan bu örnek proje alanı uygun olan her okula model olacak niteliktedir. Önümüzdeki temmuz ağustos aylarında fidanların tam olarak tutup tutmadığı netleştikten sonra muhtemelen eylül ayının sonlarına doğru projenin tanıtımı bir organizasyonla yapılacaktır. Herkesi bu organizasyona bekliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Haber: S. Derya BOSUT
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |