S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
M.T: İsmim Mustafa Turhal. Menemen doğumluyum. Ahıhıdır´da doğdum büyüdüm hala da Ahıhıdır Mahallesinde ikamet etmekteyim. Yaşım 53. Dört tane evladım var. Muhtarlıktan önceki mesleğim, çiftçi çocuğu olduğum için askere gidinceye kadar çiftçilik yaptım. Askerden geldikten sonra deri fabrikalarına girdim. 27 sene asistanlık yaptım. Emekli olduktan 15 gün sonra da bu göreve atandım. Şu anda Ahıhıdır Mahalle Muhtarıyım.
S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
M.T: 2 dönemdir muhtarlık görevi yapıyorum. Muhtarlığı severek yapıyorum. Bir işi sevmeden yaparsan muvaffak olamazsın zaten.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
M.T: Yaklaşık 4 bin-4 bin 500 kadar nüfus var mahallemizde.
S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
M.T: Mahallemiz eski yerleşim yeri olduğu için sorunlarımız oluyor haliyle. Bizim istediğimiz bir an evvel kentsel dönüşümün gelmesi. Kentsel dönüşüm gelirse sorunumuz kalmaz diye düşünüyorum. Beklentimiz bu. Riskli alan ilan edildiği için sanırım biraz erteleniyor. Ama kentsel dönüşümün bir an evvel sağlanmasını istiyoruz.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?
M.T: Bizim bölgemiz dar gelirli ailelerden oluştuğu için bizden en çok yardım talep ediyorlar. Talep yoğunluğumuz genelde yardım konusunda oluyor.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
M.T: 15-20 sene önce vardı. Şimdi yok. Sokaklar dar, yerleşim alanları iç içe olduğundan parka yer kalmadı. Çocuk oyun parkına büyük ihtiyaç var aslında. Gençlerimizin top oynayacakları bir top sahaları bile yok.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
M.T: Menemen´in en eski yerleşim alanı bizim mahalle. Ahıhıdır´da doğdum büyüdüm, yaşım 53, 53 senedir mahallem hep aynı. Kentsel dönüşümün bir an evvel sağlanmasını istiyoruz.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
M.T: Başkanımızdan memnunuz. Her yaraya merhem oluyor. İstediğimiz zaman görüşebiliyoruz.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
M.T: Acil çözüm beklediğimiz sorunumuz kentsel dönüşüm.
İzmir Büyükşehir bizi burada ayırdı
S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
M.T: Büyükşehir´den süt istiyoruz. Asarlık´a kadar süt geliyor, Asarlık´tan bu tarafa süt gelmiyor. Neden Asarlık´a kadar süt geldi de bizim bölgelerimiz ayrıldı. Dar gelirli aileler çok mahallemizde. İzmir Büyükşehir bizi burada ayırdı. Bu durum hem bizi hem de mahalle sakinlerimizi üzüyor.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
M.T: Mahalle sakinlerim geçimini hayvan bakmakla, ova işine gitmekle gündelik işlerle sağlıyor.
S.D.B: Mahallenizde kurulu dernekler ve spor kulübü var mı?
M.T: Yok.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
M.T: Sağlık ocağımız yok. Mahallemiz merkeze yakın olduğu için gerekte kalmıyor. Olmaması fazla da bir sorun yaratmıyor.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?
M.T: Okul da yok.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?
M.T: Her vatandaşımız istiyor ki, beni kapımın önünden alsın. Yollar dar olduğundan bu sıkıntılar doğuyor. Bu nedenle bir an evvel kentsel dönüşüm sağlanırsa bu sorunların ortadan kalkacağına inanıyorum ben.
S.D.B: Mahallenizin alt yapı üst yapı talebi var mı?
M.T: Bunlar karşılanıyor. Çok bir sıkıntımız yok.
S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?
M.T: Dar gelirli aileler olduğu için bu tür şeylere fazla eğilemiyorlar. Vakitleri bile yok.
S.D.B: Mahalle sakinleriniz sizlere daha çok ne tür taleplerle geliyorlar. Bu talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?
M.T: Her şeyi isteyebiliyorlar. Gelen vatandaşa elimizden geldiği kadar öncü olarak yardım etmeye çalışıyoruz. Yapabileceğimiz yapıyor yapamayacağımız için de yol gösteriyoruz.
S.D.B: Bugüne kadar sizin şaşırtan unutamadığınız bir taleple karşılaştınız mı?
M.T: Bir keresinde eş istemişti bir mahalle sakinim. Buna çok şaşırmıştım.
S.D.B: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler var mı?
M.T: Eskiden çok daha fazla idi. Şu anda benim mahallemde iki tane yaşlı amcam var. Biri Ali Demirdöven şu anda hala el emeği ile sepet, çit örmekte. Diğeri de Halil İme, o da sepet örmekte.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?
M.T: Muhtarların sosyal güvencesi yok. Bugün devletin verdiği 871 lira bir maaş var. Sigortayı bu maaştan karşılıyorsun. Onun dışında büro, kırtasiye paralarıyla başa baş geliyor. Ben emekliyim ama gençler için daha zor. Geçmiş muhtarlığın yetkileri de şimdi yok zaten. Geçmişteki muhtarlık o sebeple daha iyiydi. Bazı şeylerde de yetki istiyoruz.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
M.T: Güzel bir ekibiniz var. Sizlerden memnunuz. Başarılarınızın devamını dilerim.
S.D.B: Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
M.T: Bir an evvel Kentsel Dönüşüm ve Süt olsun diyorum. Gerçekten Menemen için özellikle bizim mahallemizde bu kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Hele bizim bölgemiz kenar mahalle kaldığından yeni bir şehir planlaması şart.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |