Eğitim-Bir-Sen, kadın öğretmenlerin "mobbing" konusundaki algılarını ortaya koymak ve ne düzeyde mobbinge maruz kaldıklarını belirlemek için bin 25 öğretmenin katılımıyla anket yaptı.
Sendikanın Kadın Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin toplumsal yara olduğunu belirtti.
Şiddetin bir türünün de yıldırma adıyla da bilinen mobbing olduğunu ifade eden Öçal, bu kapsamda Türkiye`de özellikle öğretmenlerin, uğradıkları mobbingi tespit etmek ve bu konuya ilişkin algılarının ne olduğunu ortaya koymak için " Kadın Öğretmen veMobbing Algısı" başlıklı anket yaptıklarını bildirdi.
Anket için 12 bölgeden 12 il seçildiğini anlatan Öçal, "demografik yapı, kadın öğretmenlerinmobbing algısı, yıldırmanın kaynağı, düzeyi ve sonuçlarının" ele alındığı 3 bölümden oluşan çalışmanın ülke genelinde bin 25 öğretmene uygulandığını söyledi.
Öğretmenlere 87 sorunun yöneltildiğini ifade eden Öçal, "Türkiye’de eğitimciler üzerinde böyle geniş kapsamlı bir çalışma yok. Bu çalışmamız bir ilk olma özelliği de taşıyor" diye konuştu.
Önemli sonuçları bulunan araştırmalarının tamamını 7 Mart`ta kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getiren Öçal, şunları kaydetti:
"Araştırmamızda, kadın öğretmenlerimize, çalışma hayatı boyunca kaç kez yıldırmaya maruz kaldıklarına ilişkin soru yönelttik. Kadın öğretmenlerin yüzde 46,2`si 2-5 defa, yüzde 23,8`i bir defa, yüzde 22,5`i 10 defa ve üzeri, yüzde 7,5`i 6-9 kez yıldırıya maruz kaldığını belirtti.
`Aynı dönemde, yıldırmaya maruz kalan diğerlerine de destek oldunuz mu` sorusuna, her 3 kadın öğretmenden 2`si yani yüzde 66,3`ü çalışma yaşamında, en çok etkilendiği, yıldırmaya maruz kaldığı dönemde, bulunduğu ortamda aynı veya farklı yıldırma eylemine maruz kalan bireye veya bireylere destek olduğunu, yüzde 33,7`si destek olmadığını ifade etti."
Anketin, kişilerin mobbingi farklı biçimlerde algıladıklarını da ortaya koyduğunu dile getiren Öçal, iki öğretmenin aynı olayı farklı değerlendirdiğini, ortak bir mobbing algısı bulunmadığını söyledi.
Öçal, kadın öğretmenlerin başörtüsü ve kıllık kıyafeti konusunda da halen mobbinge uğradığını kaydetti.
Çalışmanın ikinci bölümünün de erkek öğretmenler üzerinde yapıldığını aktaran Öçal, bu tamamladığında, iki araştırmanın karşılaştırarak, kadın ve erkek mobbing algısına ilişkin bir analiz ortaya koyulacağını sözlerine ekledi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |