Her hafta bir konudaki deneyimimi yazdığım bu sayfada bu hafta, yaklaşan kurban bayramı arifesinde, kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizden nişanlık kurban hediyesi efsanesini
yaşatmaya çalışacağım.
Her şeye rağmen birlik ve beraberliğin pekiştiği, sosyal dayanışmanın sevgi, saygı, hoşgörü anlayışı içerisinde idrak edeceğimiz kurban bayramı öncesi eski günlere dönecek olursak, dinimizin emrettiği şekilde birleştirici sevgi, dostluk, barış, birlik-beraberlik ve dayanışma içerisinde geçen o eski kurban bayramlarına 1 hafta kala genç çiftçilerin nişanlılık dönemlerine rast gelmesiyle, kız evi arzu ederse, oğlan evi tarafından kız evine nişanlık hediyesi olarak koç gönderilirdi.
Bilindiği gibi Menemen´in ekonomik geliri tarıma bağlıdır. 40 yıl öncesi başta pamuk, bağcılık ve tütün tarımı ile iştigal eden üreticilerin kazancı yüksek olduğu için çiftçinin ekonomik durumu iyiydi. Kısaca sattığı ürün yüzünü güldürüyordu. Haliyle bu şartlarda ekonomik durumu iyi olan aile fertleri yukarıda dediğim gibi yuva kuracak genç çiftçilerin nişanlık dönemi kurban bayramına rastlanmasıyla örf, adet ve kültür değerlerinin bir parçasını oluşturan kurban hediyesi ihmal edilmez damat adayı tarafından kız evinden gelen teklif üzerine nişanlık hediyesi koç alınırdı. Damadın ailesi tarafından koçun evde süslenme hazırlığı başlardı. Koçun üzerine çulha serilir, çulhanın kenarına aynalar takılırdı. Boynuzuna portakal ve boyun kısmına bir altın bilezik takılmak suretiyle nişanlık kurbanlık koç süslenirdi.
25 yıl öncesi Arasta, Postane, Ulucami caddeleri ile Merdivenli Pazar yeri ve Muhacir kahveleri semtlerindeki esnafların dükkan önünde nişanlık kurbanlıklar görücüye çıkarılıyordu. Ardından damadın ailesi ve yakınları tarafından oluşturulan kortej ile süslü nişanlık kurban hediyesi kız evine gönderilirdi.
Hayat şartlarının zorluğu altında gelenek ve göreneklerimizden biri daha artık yavaş yavaş yok olmaya başladığı görülmekte. İlçemizde nadiren görünen süslü nişanlık kuzu veya koç hediyesi tarih olmaya başladı. Nerede kaldı o eski kurban bayramlarının dönemi. O günleri yaşayan dedeler, nineler o günleri gelecek kuşaklara anlatmanız dileğiyle?
Bayramınız kutlu olsun
Resimlerin üst yazısı
Geriye dönüşü olmayan efsaneler bir bir yok olmakta, günümüz şartlarında nadiren yaşatanlar çıkıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |