Batıkent Zihinsel Engellileri Koruma Derneği Yönetimi engellilere olan ilgi, sevgi ve duyarlılıkları için Özel Diş İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğine teşekkür plaketi takdim etti.
Engellilerde diş bakımı konusunda bilgisine başvurduğumuz Özel Diş İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ortaklarından Diş Hekimi Mehmet Ergüneş engellilerde genel sağlık sorunları yaşamı etkilediğinden; ağız ve diş sağlığının ikinci planda kaldığını belirterek, ? Bu da bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle engelli bireyler ağız ve diş sağlığında yüksek risk grubunda yer almaktadırlar. Özellikle zihinsel engelli olan bireylerde diş tedavileri genel anestezi altında ameliyathane ortamında gerçekleştirmek gerektiği için oldukça pahalı olabilmektedir.
Oysa ki koruyucu önleyici diş hekimliği yöntemleri ile tedaviye gerek kalmadan ve dişler bu aşamaya gelmeden önlem alınabilmektedir. Bu nedenle de koruyucu diş hekimliği tüm bireylerde olduğundan daha fazla engelli bireylerde önem ve gereklilik taşımaktadır.
Engelli bireylerde diş tedavilerini yapabilmek ve onların huzursuzluğunu çözmek özel ilgi ve çaba gerektirmektedir. Diş tedavisi için genel hastalarda gördüğümüz ağrı ve yapılacak işlemler için duyulan huzursuzluk engelli bireylerde daha fazla olabilmektedir. Diş hekiminin sıcakkanlı olması ve hastaya yaklaşımı bilmesi bu süreci biraz daha kolaylaştırmaktadır.
Eğer ki engelli birey çocuk ise daha dikkatli davranılmalıdır. Gerekli koşullarla uzman yardımları alınarak tedaviler yapılmalıdır. Durmakta güçlük çeken çocuklar için ise genel anestezi altında yapılan tedaviler daha uygun olmaktadır? şeklinde bilgi verdi.
Engelli bireylere ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir takım tavsiyelerde bulunan Ergüneş, dikkat edilecek hususları da madde madde şöyle sıraladı;
?1-beslenme alışkanlıkları düzenlenmelidir ve özel dikkat gerektirir.
2-diş çürüğünün ana nedeni şekerli, asitli, yapışkan gıdalardır. Bol şeker ve karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulmalı tüketileceği zaman ise öğün aralarında değil ana öğünlerle birlikte tüketilmesine dikkat edilmelidir.
3-eğer ki birey biberonla besleniyorsa diş çürüğü oluşma ihtimali daha yüksektir ve çürükler daha hızlı oluşur. Bu nedenle beslenme sonrası mümkünse diş fırçası ile ama eğer mümkün değilse temiz bir tülbent ile dişler temizlenmelidir. Çok gerekli olmadığı sürece gece beslenmeleri yapılmamalıdır.
4-her gece yatmadan önce dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmelidir. 6 ayda bir diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır.
5-eğer ki dişler fırçalanamıyorsa ve hasta püre gibi yumuşak gıdalarla besleniyorsa yemeklerden sonra mutlaka ağız çalkalatılmalıdır.
6-şekerli ve asitli gıdalar yerine su ve süt gibi gıdalar tercih edilmelidir.
7-çürük önleme amaçlı flor uygulamaları yapılmalıdır.
8-elektrikli diş fırçaları kullanım kolaylığı nedeniyle bu hastalarda tercih edilebilir.
9-fissur örtücü uygulamaları ile dişlerde gıda birikebilecek alanlar doldurularak çürük oluşumu engellenebilir.
10-hastanın dişleri ebeveyni veya bakıcısı tarafından mutlaka fırçalanmalı, düzenli diş hekimine götürülerek çürük oluşumu engellenmelidir. Güven ilişkisi açısından aynı hekim tarafından takiplerin yapılması önemlidir?
Haber: Gökay ÖZALP
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |