En büyük sıkıntımız:
SİVRİSİNEK
Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Koyundere Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Neriman Tosun´u Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.
S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
N.T: 1964 doğumluyum. Doğma büyüme İzmirliyim. Fakat köküm Konya-Akşehir´e dayanır. Üniversite mezunuyum. Üç çocuk annesiyim. Emekliyim. Bir dönem memuriyet hayatım oldu. Sonra market işlettim. 36 yaşımdan sonra tarımla tanıştım. Yaptığım hiçbir işi küçümsemedim. Severek yaptım. Vatandaşla sıcak ilişkilerim nedeniyle eşimin de rızasıyla muhtar olmaya karar verdim. İki seçimde de çok büyük farkla muhtar seçildim.
S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
N.T: Muhtarlıkta ikinci dönemim. Hayatı çok seviyorum. Dolayısıyla yaptığım işi de seviyorum. İnsanlara pozitif yaklaşmaya çalışıyorum. Hizmetleri de maddi manevi bir karşılık beklemeden yapıyorum.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
N.T: Üç bini geçen bir nüfusumuz var.
S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
N.T: Menemen Belediyesi´nin çalışmalarında eksiklik var. Tahir Başkanımı aradığım zaman her zaman telefona çıkamayabilir. Menemen çok büyüdü. Ona bağlı olarak sorumlulukları da arttı. Bu nedenle genelde alt kadro ile görüşmeye çalışıyorum. Son çare kendisini rahatsız ediyorum. Menemen Belediyesi´nden beklediğim Tahir Başkanımın kendisine telefon sekreteri tutması. Biz o kişi ile muhatap olalım. İsteklerimizi iletelim. O kişinin görüşmeleri aynen aktarması çok önemli. İkincisi iş disiplini istiyorum. Bir iş başlayınca tamamlanmalı. Yarım kalınca yapılan güzel işler de gözükmüyor o zaman. İlçe belediyesinin bütçesi daha kısıtlı olduğu için mümkün olduğu kadar büyükşehir ile sorunları çözmeye çalışıyorum. Bildiğiniz gibi Sevgi Caddemiz çok güzel oldu. Burada akan çöp konteynırlarının değiştirilmesini talep ettim. Uzun süre değiştirilmedi. O güzel cadde çöp suları ile kirlendi. Değişiyor derken ancak yarısı değişti. Bu konuda çok eleştiri alıyoruz. Bir diğer sorunumuz sivrisinek olayı. Bu konuda sıkıntımız çok büyük. Oysa maliyeti en düşük hizmet. İlacı da büyükşehir veriyor. Önce araba yok sonra ilaç atma makinesi arızalı dendi. Muhtarlarla görüşmelerim sonuncu Asarlık ve Kent 2´de ruhin ilaç atıldığını öğrendim. Bizim Koyundere´ye ise en fazla üç defa ilaç atılmıştır. O da güneş tepedeyken. O zaman zaten sinek yok. Her bölgeye eşit ilaç atılmalı. Vatandaşlar bunu çok iyi takip ediyor. Tüm samimiyetimle söylüyorum Başkanı´mın bunlardan haberi bile yoktur.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?
N.T: Kesinlikle sivrisinek sorunu. Belediyemiz ilaç atmadığı için bizim söz hakkımız kalmıyor. Bu konuda büyük eleştiri alıyoruz. Maliyeti çok düşük ve kısa süreli bir hizmet oysa. İnsanlarımız balkonda oturmayı iptal etti. Balkon sefası bitti.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
N.T: Tahir Başkanım bir tane yaptı. Bir tane yukarıya büyükşehirimiz yaptı. Menekşe sitesine Tahir Şahin Başkanımız bir tane daha yerleştirdi. Çok teşekkür ediyoruz. Vatandaşlar çok memnun. Şimdi bir de Kuruçeşme Sitesi içine gönderdi. Üç oldu. Birkaç siteye daha isteniyor. Neden derseniz? Bu bize yapıldı siz de kendi sitenize yaptırın deniyor. Oyuncağı olmayan çocuklar güceniyor. Başkanıma yazdığım zaman onu değerlendirir eminim.
S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
N.T: Tabii ki gereken yerlere olsun. Mahallemde cadde altında çok az yerde kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Benim mahallem yeni yerleşim alanı ve ağırlıklı siteden oluşuyor. Aziz Başkanımızın yaptığı yollardan sonra emlak değerleri ve yatırımcılar da arttı. Mahallem hızla büyümekte.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
N.T: Bir sorun yok. Başkanımı çok severim. Çocuklara ve kadınlara büyük değer veriyor. Bu tartışılmaz. Olanağı varsa hizmet etmeye gayret ediyor.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
N.T: Sivrisinek ve çöp konteynırları çok önemli bizim için. Karadeniz ekmek fırınında ekmek üretildiği için közlerin dökülmesi için fırının önüne çöp konteynırı kaç defa istedik. Bir türlü getirtemedik. Bu vatandaşlar şu anda yolun kenarına yaptırdığım asfaltın üzerine külleri döküyorlar.
S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
N.T: Büyükşehir´le hiçbir sorun yaşamıyorum. Aziz Başkanım bu aralar beni de seviyor herhalde. Çok güzel Sevgi Caddesi yaptı. Dere yataklarımızı, alt geçidimizi yaptı. Şu an benim mahallemde çok güzel hizmetler oluyor. Benim istediğimden daha fazlasını yaptı. O aşamada işçilerin iş disiplinini çok beğendim. Her ayrıntı düşünüldü. Aziz Başkanımın ekibi güzel çalışıyor. Şu anda iki tane hemzemin geçidin (yaya ve taşıt) projesi bitti yapım aşamasına geçildi. Asansörlü, yürüyen merdivenli üst geçidi Kuruçeşme önüne onaylattım. Tezcan unun yan tarafına üst geçit için Aziz Başkan düşünürüz dedi. İzban istasyonu da istiyoruz.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
N.T: Genelde memur kesimi, emekli var. Biraz da işçi var. Mahallemde çok fakir yok. Orta gelir grubunda insanlar. Mahallemle iyi bir diyalog içindeyiz. Bana inanıp, güveniyorlar.
S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı?
N.T: Spor kulübümüz yok. Sporun gençlerin gelişiminde çok büyük önemi var. Benim mahallemde basket ve voleybol için spor sahası olabilecek alan var. Tahir Başkan´ıma yük olmayalım diye yine önce Büyükşehir´e yazdım. Büyükşehir´den bana gelen yazı şöyleydi, muhtarım bahsettiğiniz alan Menemen Belediye sınırları içinde ya Tahir Şahin başkanımız değerlendirecek ya da yapmamız için izin dilekçesi gönderecek. Şimdi bunu Başkanımdan istiyorum ve yapacağını da inanıyorum. Çok ihtiyacımız var. Atatürk Mahallesinde var, inanın bizim çocuklarımızı oraya almıyorlar. Bir de oraya gidip gelmeleri sorun.
S.D.B: Mahallenizde dernek var mı?
N.T: Yok ama ben bilgi evi adı altında bir yer kurmak istiyorum. Sayın başkanımdan yardım bekliyorum. Vatandaşların oturup tartışabileceği bir yer olacak. Muhtarlıkta kitap kampanyası başlattım. Kitap topluyorum. Çocuklarımızda ve büyüklerimizde okuma alışkanlığı geliştirmek amacımız. Bir nevi kütüphane görevi görüyorum. İşte bilgi evinde hem kitaplar olacak, hem de insanlar bilgi alışverişinde bulunacak.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
N.T: Sağlık ocağı ile de sorunlarımız var. Bu sıkıntıları giden Kaymakamımıza iletmiştim. Benim isteğim kan tahlillerimizin sağlık ocağımızda yapılması, bu konuda uğraşımız var. Bunun takipçisi olacağım. İkincisi bir ultrason makinemiz yok. Bildiğiniz gibi hastanelerde çok yığılmalar var. Ya doktorlarımız eğitim alacak, ya da ultrason memuru gelecek. Bunun için de mutlaka uğraşacağım. Bu şart. İki aile hekimimiz var. Aile hekimlerimizle çok iyi diyalog içindeyiz. Bu konuyu da çok araştırdım. Bir yılı kadar sağlık ocağına bir hekim daha talebimiz olacak. Bu konuda İzmir İl ve İlçe Sağlık´la da görüşüyorum. Sıra kavgası olmaması için numarataj talep ettim.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?
N.T: En büyük sorunumuz 1960 yılında yapılan ilkokulumuz. Çok eski ve yetersiz. Üzeri akıyor. Kodu çok düşük. Geçen yağmurda çocukları kepçeyle çıkarttık. Bu manzara karşısında ağladım. Ciddi derecede yeni okula ihtiyacımız var. Okul yeri gösterin bize, size yeni okul yapalım diyen hayırseverler var. Eğer Tahir Başkanımın bir okul yeri gösterirse yapacak hayırsever var. Bununla ilgili biz de çalışabiliriz. Koyundere´mizdeki insanlardan beş bin haneden onar lira toplasak inanın verirler. Büyük işverenlere gideriz. Gönüllü çalışma yaparız.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?
N.T: Benim ulaşım sorunum yok. Neden yok? Koyundere dolmuşlarını Cumhuriyet Mahallesine çıkarttık. Bu konuda Tahir Şahin Başkanım da destek oldu. Artı otobüs güzergahı da başta benim mahalleme uğramıyordu şimdi uğruyor. Sürekli eshot ile diyalog halindeyim. Ne istersem yerinde inceleyip hemen yapıyorlar. Çok minnettarım. Hastane için otobüs istiyorlar onu da Tahir Şahin Başkanımın takdirine bırakıyorum. Araştırmışlar Ulukent´te bir tane varmışta niye biz de yokmuş?
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden gelen talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?
N.T: Mahalle sakinlerinden bana gelen talepleri başkanlarımın bana verdiği değer ölçüsünde karşılıyorum açıkçası. Bana inansınlar ve güvensinler. Hiç boş bir şey istemiyorum. Tekrar tekrar söylüyorum ki, Tahir Başkanıma ekonomik yük olmamak için mümkün olduğu kadar büyükşehir bütçesiyle çalışıyorum. Bunu Tahir Şahin Başkanım bilsin. İstediğim şeyler büyükşehirden alamadığım şeyler.
S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu?
N.T: Sosyal etkinliklerimiz oluyor tabii. Tahir Şahin Başkanımız bizi gezilere götürüyor. 5 Aralık kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün nedeniyle Büyükşehir´den telefon aldım. Birkaç otobüs dolusu bayan götüreceğiz. Aziz Başkanla çelenk koyacağız Atatürk Anıtına. Fuar´a kadar toplu yürüyüş, yemek ikramı ve ardından konser.
S.D.B: Unutamadığınız bir talep geldi mi vatandaştan bu güne kadar?
N.T: Öyle vatandaş var ki, bu eğitimli bu hata yapmaz diyorsun. Ondan öyle bir talep geliyor ki akıllara zarar. Bir tane teyzem de diyor ki, şu aydınlatma direğini şuradan çıkartın benim camın önüne koyun ki gece korkmayayım. Bunları yaşıyoruz. Komik şeyler. Bazen öyle olmayacak istekler istiyorlar ki, ben diyorum ki ben başkanlarımın karşısına böyle bir istekle çıkamam. Beni de küçük duruma düşürürsünüz kendinizi de. Her isteği değil de yapılabilecek olanlarını başkanlarıma iletiyorum.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?
N.T: Yeterli değil. Ben emekliyim. Sosyal güvence olmaması büyük eksiklik. Muhtarlık büyük özveri isteyen bir iş. Ben bu işi gönülden yapıyorum. Muhtar olmasan hem ruhen daha sağlıklı olurum hem de maddi durumum daha iyi olur aslında. Eşime, oğluma yardım etsem daha güzel gelir elde ederiz. Artık sağlığım elvermiyor. Ama tüm kadınlara diyorum ki sakın evde oturmayın. Bu ülkede eğer kadınlar çalışmazsa, üretmezse kalkınamayız. Bir parti ve derneğe üye olun. En azından okul yönetiminde görev alın. Benim muhtarlığım bitse de kesinlikle evde oturmam yine gönüllü elçi olurum. Ülkem için yine uğraşırım. Mahalle sakinlerim böyle bir muhtar bugüne kadar görmedik, sayenizde görüyoruz diyorlar.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi) beklentileriniz nelerdir?
N.T: Ben Menemen´in Sesi Gazetesinden çok memnunum. Sizi çok seviyoruz. Başarılarınızın devamını diliyoruz. Şeffafsınız, söylenenleri aynı şekilde yazıyorsunuz. Sizden bir tek isteğim var. Muhtarlar olarak gazetenize ulaşmak istiyoruz.
1960 yılında yapılan ilkokulumuz çok eski ve yetersiz. Tahir Şahin Başkanımız eğer bir okul yeri gösterirse yapacak hayırseverimiz hazır.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |