Organik bitki ıslahında çeşitlilik için çalışmaların koordinasyonu amacıyla Mart 2013'te başlatılan proje kapsamında, organik tarım üretimini baskı altında tutan, mevsimsel farklılıklara yol açan iklim değişikliği ve yabancı ot kontrolü gibi tehdit unsurları hakkında ETAE tarafından çalışma başlatıldı.
Projenin amacı; hastalık ve zararlılara tolerant ve ya dayanıklı, çevresel değişikliklere uyum kabiliyeti yüksek, yabancı otlara karşı yüksek seviyede yarışabilen baklagil organik çeşitlerini; mevcut ve yeni oluşturulacak ıslah programlarında bitki genetik kaynaklarının kullanımını arttırarak elde etmek ve organik tohum üretmek olarak belirtildi.
Ayrıca kanun koyuculara kanun ve yönetmeliklerde gerekli düzenlemeleri sağlamak için teknik bilgi üretmek ve edinilen teknik bilgileri ve geliştirilen organik çeşitlerin kullanımını yaygınlaştırmak amacı güdüldüğü ifade edildi.
Yapılan tanıtım toplantısı ve Tarla Günü'ne TAGEM Proje Koordinatörü Dr. Ayşen Alay Vural, BÜGEM İzmir İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, Muğla İl Tarım Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet İdar, ETAE Müdürü Dr. Ali Peksüslü, Menemen İlçe Tarım Müdürü Celal Sayılır, çevre illerden gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü personelleri, sivil toplum örgütleri ve üreticiler katıldı.
Enstitü Konferans Salonu'nda ETAE Proje Lideri Dr. Alev Kır tarafından proje detaylarının anlatılmasının ardından uygulamaların yapıldığı tarlaya geçildi.
Tarlada hasadı yapılamaya hazır organik börülce ve soya bitkilerini inceleme fırsatı bulunan katılımcılar, sonuçlardan oldukça memnun olduklarını ifade ettiler.
Verimli ve kaliteli çeşitleri tespit edeceğiz”
Projenin amacının Organik bitki ıslahı olduğunu ifade eden Proje Lideri Dr. Alev Kır, Soya, bakla, bezelye ve börülce bitkilerinde çalışıyoruz. Çeşitli projelerden bizim projemize materyal aktarımı gerçekleştirdik. Organik tarım koşullarında verimi ve kalitesiyle öne çıkan çeşitleri belirleyerek tescil edeceğiz” dedi.
Organik baklagil çeşitlerini artacak”
ETAE olarak 1999 yılından bu yana organik tarım çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Enstitü Müdürü Dr. Ali Peksüslü, 18 Avrupa Birliğimizle birlikte yürüttüğümüz bu projemizin amacı organik tarıma uygun soya, bakla, bezelye ve börülcede çeşit geliştirmek, tohumluk üretimlerini yapmak ve bunun sonucu olarak organik tarımla ilgili bilgi alışverişini sağlamaktır. Organik olarak yetiştirilen baklagillerin çeşitlerini arttıracağız. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaları, Ege Bölgesi'nde bulunan 7 ilimizin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri, İlçe Tarım Müdürlükleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine gerçekleştirdiğimiz tarla günümüzle gösterme fırsatımız oldu. Geliştirilen çeşitler ve üretilen tohumlar daha sonra üreticilerle buluşacak” dedi.
Katılımcılara, tarlada ürünleri incelemesinin ardından yetiştirilen organik ürünler ikram edildi.
Haber: M. Hulusi YILMAZ
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |