Yarım asırdır Menemen´de çamurdan yapılan eşyalar, teknolojiye direniyor. Yarım asır öncesinde ilçede yaklaşık 30´ u aşkın atölyede çamurdan yapılan eşyalarla ilçenin geçim kaynağıydı. Topraktan yapılan su içmek için bardak, yoğurt kasesi, testi, vazo, çömlek, baca üstlüğü ve çeşitli süs eşyaları yapılıyordu.
Menemen´de dönemin eski günlerinde sanayi olarak seramik tesisleri ile yarım asırdır tarihsel, kültürel mirasa sahip çıkan ve bu mesleği sürdüren yaklaşık 13 atölyede, teknolojinin gelişmesiyle birlikte plastik ve alüminyum ürünlerinin kullanımı yaygınlaşınca bu meslek yavaş yavaş azaldı. Menemen yöresine özel killi topraktan yapılan toprak ürünlerin sağlık açısından hiçbir zararı olmadığını belirten babadan oğluna geçen bu mesleği hala sürdüren iş adamları, ?Eskiden ilçemizin geçim kaynağı olan bu meslek, maalesef şu anda bitme noktasına geldi. Yetiştirecek çırak ile ata mesleğini yaşatacak gençleri bulamıyoruz. Çok zor şartlar altında sürdürüyoruz. Bir zamanlar ilçenin simgesi olan seramik ürünlerin tanıtımı için kamu ve özel kamu kuruluşlara el atarak Menemen Kültür Sanat Şenliği veya çömlekçi köyü adı altında Seramik Atölyelerinde üretilen eşyaların topluca geniş bir alanda bulundurma suretiyle açılan stantlarla ilçe turizmde mesafe kat etmek isterken Menemen seramikçiliğin tanıtımına katkı olur? şeklinde ifade ettiler.
Foto 1- Bu çarkın başına geçecek çırak bulunmuyor.
Foto 2 - Çamura Can Veren Ustalar
Foto 3 - Ojeli eller çeyiz parası için çalışıyor.
Foto 4 ? 25 yıl önce Karşıyaka ilçesinde açılan müzede menemen seramik eşyaları stantta
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |