M. H. Y: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
M. D: Çukurköy Mahalle Muhtarı Mahmut Dinler. 6 yıldır bu görevi yürütüyorum.
M. H. Y: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?
M. D: 2 dönemdir yürüttüğüm muhtarlık görevini severek yapıyorum. Hizmet sevdasıyla başladığımız bir işti bu. Severek başladığım bu işe her gün severek devam ediyorum. Vatandaşıma hizmet ediyorum.
M. H. Y: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
M. D: Mahallemizin nüfusu şu an 750 kişi var. 2009´da 950 idi. Okuyan öğrencilerimiz göç yaptığı için sayımız azaldı.
M. H. Y: En çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir mahallenizde?
M. D: İZSU ile sorunlar yaşıyoruz. Su depomuz sızdırıyor. Gide gele yıllarca uğraştıktan sonra onu yaptırmayı başardık. Şimdi yapımı sürüyor. Yeraltı su şebekemiz tamamen çürük durumda. Her gün patlak var. Mahalleli sürekli susuz kalıyor. İZSU´dan içme suyu borularımızı yenilemesini istiyoruz. Yeni Mahallemizin kanalizasyon bağlantıları daha tam olarak yapılmadı.
M. H. Y: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
M. D: Yeni mahallemizde var ama parkların bakımı yapılmıyor. Tüm aletler kırık. Çimler ve ağaçlar kuruyor. Belediyemiz tarafından hiçbir bakım yapılmıyor.
M. H. Y: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
M. D: Küme evler şeklinde oluşumumuz olduğu için kentsel dönüşüm bizim mahallemizde uygulanmayacak.
M. H. Y: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
M. D: Başkanımıza olan güvenimiz sonsuz.
M. H. Y: Menemen Belediyesi´nden en acil çözüm beklediğiniz sorununuz nedir desek?
M. D: Başkanıma acil olarak yazdığım 1-2 dilekçem var. Fakat bunlardan bir sonuç alamadım. Parklara bakım amacıyla bir dilekçe yazdım. Mahallemizde bulunan kamuya ait binaların temizliği için bir dilekçe yazdım. Tüzel kişiliğimiz sonlandırılıp belediyelere devredilmeden önce bunları köyümüzün bütçesinden karşılıyorduk.
M. H. Y: Valilik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
M. D: İzmir Büyükşehir Belediyesi´nden mahallemizde bulunan dere kenarlarının ıslahını istiyoruz. Ayrıca daha önce belirttiğim gibi İZSU´dan kanalizasyon ve altyapımızın yenilenmesini istiyoruz. Bin dönümlük etrafı tellerle çevrili ovamız var. Bu ovamıza giriş 15 tane kapıdan yapılıyor. Bu kapılar kırık ve kullanılamaz vaziyette. Belediyemizden bunların onarımızı istedik fakat bir sonuç alamadık.
M. H. Y: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
M. D: Mahallemizin ben dahil yüzde 70´i hayvancılık ile geçiniyor. Kara Sığır ve koyun-keçi yetiştiriciliği var. Geriye kalan kısım ise çiftçilik yapıyor. Genellikle maydanoz ve domates dikimi yapıyoruz.
M. H. Y: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?
M. D: Spor kulübümüz yok. Eskiden vardı kapandı.
M. H. Y: Mahallenizde kurulu dernek var mı?
M. D: Derneğimiz yok ama ovamızı sulama amacıyla kurulan bir kooperatifimiz var.
En büyük sıkıntımız hemşire
M. H. Y: Sağlık Ocağı var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?
M. D: Haftada bir aile hekimimiz geliyor. Fakat hemşire sıkıntımız çok büyük. Vatandaşlar bir iğne bir pansuman için Menemen´e geliyor. Bu bizim en büyük sorunlarımızdan birisi. Hastalarımız mecburen arabayla Menemen´e gitmek zorunda kalıyor. Otobüsle, dolmuşla gönderemeyeceğimiz için bu çok maliyetli oluyor bize.
M. H. Y: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları var mı? Sorun yaşıyor musunuz?
M. D: Anaokul ve İlkokulumuz var. Ortaokul ile Lise Haykıran´a taşımalı eğitim. Okulumuzla ilgili her konuda yardımcı oluyorduk öğretmenlerimize. Fakat tüzel kişiliğimiz alındıktan sonra bu imkan da elimizden gitti.
M. H. Y: Mahallenizin ulaşım ile ilgili herhangi bir sorunu var mı?
M. D: ESHOT tarafından konulan otobüsler sabah ve akşam olmak üzere 2´şer tur yapıyorlar. Ayrıca dolmuşlarımız çalışıyor. Ulaşımda bir sıkıntımız yok.
Çok amaçlı spor salonu istiyoruz
M. H. Y: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?
M. D: Mahallemize birçok amaçlı spor salonu istiyoruz. Bizim köyde 10 ay kış 2 ay yaz oluyor. Vatandaş düğünü, nişanı, mevlidi için Menemen´e gelmek zorunda kalıyor. Bu da büyük sıkıntı oluyor. Mahallemizde böyle bir salon olursa tüm vatandaşlar rahat eder. Ayrıca gençlerimiz spor yapabilecekler bir saha istiyorlar.
M. H. Y: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu?
M. D: Hayır yapılmıyor.
M. H. Y: Bu zamana kadar sizi çok şaşırtan bir taleple karşılaştınız mı?
M. D: Geçmişte köyümüzde hiç yol yoktu. 2009 yılında köyde 300 at vardı. Bu atlarla ulaşımı sağlıyorduk. Mahalleli bizden yol yaptırmamızı istiyordu. Rüzgar güllerinin yapılmasıyla birlikte yollarımız da yapıldı. Çobanlarımız bütün atlarını sattı ve hepsinin altında motosiklet ve traktör var. Şu anda köyde 15 at kaldı. İşin ilginç yanı bu 300 atın 200 tanesini ben nallıyordum. Benim esas mesleğim nalbantlık. Vatandaşa yol yapılmasıyla birlikte biz işimizden olduk. Olsun vatandaşa hizmet etmek için varız.
M. H. Y: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler ve mesleklerin ustaları var mı?
M. D: Çınar ağacından nalın yapanlar vardı. Fakat onlar da kalmadı artık.
M. H. Y: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?
M. D: Ben çalışan bir muhtarım. Kendi sigortamı yatırıyorum. 900 lira maaşın 320 lirasını sigortaya yatırıyorum. 300 lirasını ağırlama masrafı olarak gelenlere çay-kahve ısmarlamakla harcıyorum. Geri kalan parayla da geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Eğer yan gelir yapmazsam bu parayla geçinmem imkansız. Muhtarlık para kazanma mesleği değil hizmet sevdası. Eğer biz seçilerek buraya geldiysek devlet, memur gibi bizim de sigortamızı yatırmak zorunda. Ben 6 ayda bir yatırabiliyorum sigortamı. Gerektiğinde inek satıp öyle yatırıyorum sigortamı. Her ay yatırma şansım yok.
M. H. Y: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?
M. D: Bundan önce Belediye Başkanı´ndaki yetkiler bizde vardı. Bu yetkiler bizden alındı. Şimdi devlet ile vatandaş arasında postacılık yapıyoruz. PTT gelip evrakları bana teslim ediyor. Bende atlıyorum motosiklete kapı kapı evraklarını dağıtıyorum.
M. H. Y: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?
M. D: Sizlere ilettiğimiz sorunları gerekli mercilere iletmeniz. Başkanlarımızın da acil olan sorunlara önem vermelidir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|