9 Aralık 2016 tarihli 6764 sayılı yasayla Mesleki Eğitim Merkezleri, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü´nden ayrılıp Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü´ne bağlandı.
Bu kapsamda tüm Türkiye´de olduğu gibi Erdinç-Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi´nde de uygulamaya başlanan yeni düzenlemeleri madde madde özetleyen Müdür Cengiz Kurt,
?1-09.12.2016 tarihinden sonra Mesleki Eğitim Merkezlerine ilk defa kayıt olanlar tüm meslekler için eğitim süresi 4 yıl olmuştur. 3. Yılın sonunda yapılacak sınav ile kalfalık belgesi, 4. Yılın sonunda yapılacak sınavla İşyeri Açma Belgesi alacaklardır. Yeni kayıtlar Eylül 2017 tarihine kadar açık olup öğrenci kaydı alınabilecek çırak öğrenci eğitime 2017/2018 eğitim öğretim yılı başında başlayacaktır. Bu süre zarfında kayıt olan öğrencilerin sigortaları Mesleki Eğitim Merkezi tarafından ödenecektir.
4 yıl sonunda lise diploması
2-09.12.2016 Tarihinden sonra ilk defa kayıt olanlar isterler ise fark derslerini okudukları esnada veya istedikleri takdirde 4 yıl sonunda fark dersleri vererek Lise Diploması alabilirler. Bu konu ile mevzuat çalışmaları devam etmektedir.
3-09.12.2016 tarihinden önce Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı olanlar eski sistemle eğitimlerine devam edeceklerdir.
4-İşletme Mesleki Eğitime kayıtlı her çırak için banka hesabı açtırıp takip eden ayın 10´una kadar en az net asgari ücretin %30´unu banka hesabına yatıracak ve bu dekontu koordinatör Öğretmenlere verecektir.
Çırak çalıştıran işletmelere devlet katkısı
5-Çırak çalıştıran işletmelere Şubat 2017 tarihinden itibaren Devlet Katkısı verilecektir.
Devlet Katkısı,
a) 20 kişinin altında personel çalıştıran işletmeler her kayıtlı çırak için net asgari ücretin %30´unun 2/3 devlet tarafından Mesleki Eğitim Merkezine verecekleri banka hesaplarına takip eden her ayın 25´ine kadar yatırılacaktır. Örnek; 1404x30/100x2/3=280.8TL. (Her bir çırak ve çırağın devamsızlık yapmadan çalıştığı her ay için yatırılacak ücrettir. Öğrenci devamsızlık yaptığında ücret düşecektir.)
b)20 ve 20 kişinin üzerinde personel çalıştıran işletmelere her kayıtlı çırak için net asgari ücretin
%30´un 1/3 devlet tarafından okula verecekleri banka hesaplarına takip eden her ayın 25´ine
kadar yatırılacaktır. Örnek; 1404x30/100xl/3=140,4TL. (Her bir çırak ve çırağın devamsızlık
yapmadan çalıştığı her ay için yatırılacak ücrettir. Devamsızlık yaptığında ücret düşecektir.)
c)İşletmeler çalışan personel sayısı 20´nin altına düştüğünde ya da 20 ve üzerine çıktığında
Devlet Katkısı değiştiği için yazılı olarak durumu kuruma bildirmek zorundadır.
6-İşletmeler çırakların işyerindeki devamsızlık durumlarını gösteren puantajı her ayın sonunda çırak öğrencinin koordinatör öğretmenine vereceklerdir.
7-İşletmeler çırakların yaptığı iş kazalarım 3 iş günü içerisinde Mesleki Eğitim Merkezine bildirmek zorundadırlar. Öğrencilerin sağlık raporları 3 gün içerisinde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir.
8-İşletmeler çırakları işten ayrıldığında durumu Mesleki Eğitim Merkezine yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir.
9-İşletmeler, çırakların İş Sağlığı ve Güvenliği ( İSG) ile ilgili eğitimlerini vermek ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.? şeklinde bilgilendirmede bulundu.
Cengiz; yasa değişikliği kapsamında kurum olarak Menemen´de yaptıkları çalışmalar için şunları söyledi, ?Branş öğretmenlerimiz aynı zamanda alanında koordinatör öğretmen olarak da görev yapıyor. Koordinatör öğretmenlerimizi toplayıp yasa hakkında bilgilendirme yaptık, esnafın neler yapması gerektiğini arkadaşlara anlattık ve herkese görevini verdik. Daha sonra koordinatör öğretmenlerden aldığımız geri dönüşlere göre esnafın bu konuda bilgilenmeye ihtiyacı olduğunu hissettik ve oda başkanları kanalıyla esnafa ulaşmaya çalıştık. Yasa ile ilgili dosya hazırlayarak bizzat kendilerine sunduk. Bu konuda zaman zaman esnafı ziyaret ederek ya da karşılaştığımız zaman bilgi vererek esnafı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Okulumuzun yeni işleyişini anlatmak amacıyla öğrenci ve veli için okullarda da Nisan ayı gibi bilgilendirme toplantıları başlatacağız. Kısaca 8. sınıf öğrencilerini mesleki eğitime çekmeye çalışıyoruz?
Ustalık ve Kalfalık Sınavlarını Kaçıranların Dikkatine!
Öte yandan13 ve 30 Haziran 2017´de Ustalık ve Kalfalık Sınavlarının olduğu hatırlatılarak, sınavlara geçmiş dönemde katılamayan öğrencilerin Mayıs´ın 15´ine kadar kuruma gelip verdikleri dilekçe ile sınava girme şansı elde edebilecekleri duyuruldu.
Haber: S.Derya BOSUT
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |