Chia tohumları daha çok Meksika ve Guatemala´da yetiştirilir. Latincesi Salviahispanica olan chia tohumlarının faydaları arasında zayıflamaya olan etkisi, sindirim sistemini rahatlaması ve kemikleri güçlendirmesi sayılabilir. Aynı zamanda birçok vitamin ve mineral içermesi sebebiyle de chia tohumları oldukça faydalıdır. Güney Amerikalıların da sıkça tükettiği bu bitki aslında bir çöl bitkisidir. Çiya tohumu olarak da adlandırılır.
CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?
A, B, D ve E vitaminlerini içerir. Aynı zamanda demir, iyot, magnezyum, kükürt, manganez gibi mineraller ile linoleik asit ihtiva eder.
Lif içeriği yüksek bir bitkidir. Bu nedenle doğal kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.
Lif oranının yüksek olması sebebiyle sindirim sistemini de rahatlatır. Bağırsak yapısına fayda sağlar ve kolay dışkılamaya yardım eder. Bağırsaklarda bulunan probiyotik bakterilerin büyümesini destekler.
Kan basıncını düşürücü ve kolesterolü dengeleyici etkisi vardır.
Kolesterolü dengelemesi, kan basıncını düşürmesi sebebiyle kalbi korur. Kalp krizi geçirme riskini azaltır.
Kan şekerini dengeleyerek diyabete karşı koruma sağlaması da chia tohumu faydaları arasındadır. Şeker hastalığına karşı kullanılabilir.
Karın bölgesinde yağ dokusu oluşumunu engeller. Metabolizmayı hızlandırarak, zayıflamaya yardım eder.
Omega 3 yağ asitleri, alfa lineik asit bakımından zengindir. Yapılan araştırmalara göre, kanser hücrelerinin büyümesini sınırlandırdığı ortaya çıkmıştır. Özellikle meme kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlar.
Mükemmel bir protein kaynağıdır.
Performans arttırıcı ve enerji verici özelliği vardır.
İçeriğindeki omega 3 sayesinde beyni korur.
CHİA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?
Chia tohumunun günlük tüketilme miktarı 1-2 yemek kaşığı kadardır. Süt, yoğurt yada mısır gevreklerinin içine karıştırılarak tüketilebileceği gibi kahvaltıdan sonra da tüketilebilir. Kahvaltılardan sonra bir bardak suya 1 yemek kaşığı atarak yarım saat bekletin. Daha sonra bu şekilde içebilirsiniz.
KEMİK SAĞLIĞINI KORUR!
Chia tohumları günlük kalsiyum ihtiyacının %18´ini karşılar. Kalsiyum kemik sağlığını, kemik gücünü ve kütlesini korumak için gereklidir. Kalsiyumun yanında bor, magnezyum, fosfor ve manganez de kemik ve kasları güçlendirir. Kemiklerin yanında diş yapısını ve diş sağlığını da korur. A vitamini, çinko, kalsiyum ve fosfor içeriği nedeniyle dişleri korur. Dişlerin üzerinde tartar ve dolayısıyla ağız kokusunu engeller. Antibakteriyel etkisi vardır.
CHİA TOHUMUNUN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Düzenli olarak kronik bir rahatsızlığınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak tüketmelisiniz. Çünkü chia tohumu bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.
Bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bulantı, kusma, boğazda şişkinlik, deride dökülmeler görülebilir.
Kadınlar gebelik dönemlerinde chia tohumu tüketmemelidir. Hamilelik döneminde tüketilmesi tavsiye edilmez.
Bağırsaklarda aşırı gaz oluşumu, şişkinlik oluşturabilir.
Aşırı tüketmemeye dikkat edin. Aşırı tüketimi bağımlılık yaratabilir.
Haber Haber Merkezi
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |