Dünyada ve ülkemizde etkili olan korona virüs salgını sonrasında devletimiz tarafından alınan önlemler kapsamında vatandaşlarımızın çoğu zorunlu olmadıkça sokağa çıkmıyor.
Bu süreçte salgının etkilerini göstermesi sebebiyle bir çok iş yeri faaliyetlerini durdurmuş bulunmakta. Menemen’deki Ticaret Odasına bağlı üyelerin son durumunu Menemen Ticaret Odası Başkanı İzzet Süsoy’dan dinledik. Süsoy “ Bu süreçte fabrikalarımız durma noktasına geldi, üretim azalacak inşallah bir an önce bu durumu birlik ve beraberlikle atlatırız.” dedi.
Ticaret Odalarının yapısında esnaftan, sanatkardan ziyade sermayesiyle iş yapan, çalışan işletmelerin olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Süsoy “ Ticaret Odası olarak bizim 2500’e yakın üyemiz var. Bu üye portföyümüzün içerisinde her meslek dalından üyemiz var. Çözüme ulaştırmak için aldığımız şikayetlerden anlıyoruz ki bu süreçte bir çok firma, bir çok şirket ve bir çok esnaf etkilendi.
Esnaf odasına sorarsanız onlar size kendi üyelerinden dinlediklerini, sanatlar odalarına sorduğunuzda kendi üyelerinden duydukları sorunları farklı farklı açıdan dile getirirler. Çünkü herkes zor durumda.
Ticaret erbabı bu süre zarfında iki tane sorunu, sıkıntıyı düşünmek zorundadır ;
Birincisi ; Kendini, ailesini ve yanında çalışan insanların sağlığını düşünmek zorundadır.
İkincisi ise ; Firmasının ticari faaliyetlerini, gelirlerini, yanında çalıştırdığı kişilerin maaşlarının nasıl ödeneceğini ve aynı zamanda devlete olan hükümlülüklerini de düşünmek zorundadırlar.
Örneğin bu süreçte okullar kapatıldı. Öğretmenler evden ders yapıyorlar, özel sektörleri bilemiyorum ama devlet memuru öğretmenler yine maaşlarını almaya devam ediyorlar.
Ama ticaret öyle bir şey değil. Üretim ve tüketim olmazsa çarkı döndüremeyiz. O yüzden de Ticaret erbapları bir çok noktayı düşünmek zorundadır.”
“Üyelerimizle Sürekli İrtibat Halindeyiz”
Mücbir sebebe giren ve girmeyen sektörlerle ilgili bilgi vererek sözlerini sürdüren Süsoy “ Mücbir sebebe girmeyen bir çok firma ve esnaf var. Ama diğer taraftan baktığınız zaman, bir firma aynı işi yapıp gelir vergisine tabi ise mücbir sebep sayılıyor, firması şirketse sayılmıyor. Örneğin bir sigorta şirketisiniz var. Şahıs İşletmesi üzerine bir firmanız var. Gelir vergisine tabisiniz. Mücbir sebep kapsamına giriyorsunuz. Aynı işi yapıyorsunuz fakat firmanızın sonunda Limited Şirket yada Anonim Şirket yazıyor o zaman mücbir sebep kapsamına girmiyorsunuz. Bunun gibi bir çok şirket var. Ciddi sıkıntı içerisinde olan firmalar var. Çoğu firma inşallah olmaz ama kepenkleri indirecek gibi duruyor. Bunun faturası istihdama çok ağır olacak. Korona virüsünde topu topu 1 ay geçti. Bu 2-3 ay daha böyle giderse Türkiye’deki 13 olan işsizlik oranı 20’leri 25’leri bulabilir. Tabi bu arkasından sosyal travmalar getirebilir. Bakın üç ay boyunca işçi çıkarma yasağı geldi. Ben 25 yıllık sanayiciyim. Hiçbir krizde eleman çıkışına gitmeden işlerimizi yoluna koymak için uğraştık. Beraber kazandık, beraber bölüşeceğiz dedik. O krizlerin çoğu hızlıca toparlanabilen krizlerdi. Bazısı sektörel, bazısı dünyanın yaşadığı krizlerdi. Geçmişte de yavaşlamalar oldu ama şu an durma noktasına gelen noktadayız. Bu süreçte üyelerimizden gelen talepler, problemler karşısında sürekli çalışıyoruz. Ve sürekli üyelerimizle irtibat halindeyiz”
“Çözümler İçin Uğraşıyor, Bastırıyoruz”
Sözlerine devam eden Süsoy “Şoförler odası ile yapmış olduğunuz söyleşiyi okurken gördüm. Başkanımızda bahsetmiş. Bende aynı şeyi söyleyeceğim. Benimde şoför olan esnafım var. Sosyal mesafe diye bir şey geldi. 14 kişinin bindiği bir servise 7 kişi binmeye başladı. Vatandaşlar her koltuğu bir kişi gelecek şekilde oturmaya başladı. Önlem almak güzel bir şey. Önlemimizi tabi ki de alalım ama araçlar aynı yolu gidecek, aynı yakıtı yakacaktır. Bir yerine iki kere gidip gelecek servisçiye bu reva mı? Bu araçların tamamı dizel, motorin kullanan araçlardır. Ben şahsi olarak taşımacılık yada yolcu taşımacılığı yapanlara sübvansiyon yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunların hepsi de çok hızlı verilmesi gereken kararlardır. Çünkü o kontak kapatıldığı zaman o fabrikaya kimse gelmez. Şu süreçte fabrikaların uğraştığı tek nokta üretimin tamamen durmaması. Tamamen durdurmamak için gereken tedbirleri bir an önce alalım. İl ve ilçemizdeki meslek odalarımızla her hafta toplantı yapıyoruz. Üyelerimizden gelen sorunları ortak toplantılarda İzmir Ticaret Başkanı Mahmut Özgener’e aktarıyoruz. Oradan da İl bazlı toplantılarda Ankara’ya aktarılıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu problem çözümü için inanın gece gündüz çalışıyor. Sorunları ilgili bakanlıklara ve Cumhurbaşkanımıza sürekli aktarıyor. Çözümün bir an önce üretilmesi lazım.”
“Artık Lütfen Gerekmedikçe Evden Çıkmayın”
Her sene Ramazan ayında Ticaret Odaları olarak dağıtılan koli yardımını öne çektiklerini aktaran Süsoy “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin her sene bize gönderdiği yardım destek bütçesi var. Bu sene bu bütçe yine odamıza geldi. Bu süreçte dışarı çıkamayan bir çok kişi var. Bundan dolayı ihtiyaçlar daha da fazlalaştı. Bizde yönetici arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık. Toplantı da almış olduğumuz karar sonucunda Menemen Ticaret Odası olarak yardım kolilerinin daha fazla kişiye ulaşması adına bizde bir bütçe ayırdık. Aşağı yukarı 1500-2000 koliyi ihtiyaç sahiplerine, muhtarlar sayesinde dağıtma yoluna gideceğiz. Bu destek kolilerini geçtiğimiz senelerde ramazan ayında dağıtıyorduk. Bu süreçte ihtiyaçların artması üzerine erken dağıtmaya başlayacağız. Şuan kolilerimiz hazırlanıyor. Hazırlanınca hemen dağıtmaya başlayacağız. Sorunlarınızı devamlı olarak odamıza aktarabilirsiniz. Odamızı kapatmadık. Odamız her gün 8.30’da açılıyor 5’te kapanıyor. Bu süreçte dijital olarak daha fazla hizmet vermeye başladık. Gelen vatandaşlara da sosyal mesafe kapsamında hizmet vermeye devam ediyoruz. Bu süreçte artık herkes yalvarmaya başladı. Aynı ricayı bizde yapıyoruz. Ne olur evde kalın, gerekmedikçe dışarıya çıkmayın. Şuan birlik olma zamanı. İnşallah bunu da beraber atlatacağız. Bu konu bizi bazı noktalarda beraber olmaya, bir bütün olarak düşünmeye sevk etti. Birliğimiz, beraberliğimiz daha sıkı bir şekilde devam eder diye ümit ediyorum.”
“Destek Krediler Hazırlanıyor”
Sözlerine devletin vereceği kredilerden bahsederek devam eden Süsoy “ Türkiye Borsalar Birliği ile beraber yeni bir çalışma başlattık. Yeni bir kredi ayarlaması yapmaya çalışıyoruz. Ticaret odası üyelerinin yararlanacağı kredi, Nefes Kredisi olacak. 100-200 bin ila arasında olacak. Şuan birliğimiz çalışmalarını yapıyor. Tahmini olarak bu hafta içi sonuçlanacağını düşünüyorum. Konu ile ilgili ayrıntılar belli olunca üyelerimize duyuracağız.” şeklinde ifade etti.
Haber Gökay ÖZALP
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |