Menemen Kaymakamlığı 2018 Yılı Kültür ve Sanat Bahar Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, bebeklerin mucize beyinleri ile neler yapabileceği konusunda bilgiler verildi. İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Salim İmren, Miyase İnceer Ortaokul Müdürü ve bahar etkinliklerinin koordinatörü Ezel Akgün, okul müdürleri, öğretmenler ve vatandaşlar etkinliğe katıldı.
?0-6 yaş arasında beynin yüzde 70-80´i telef olur?
Akıllı Bebekler Akademisi Kitabının Yazarı Doç. Dr. M.Semih Summak, yaklaşık 16-17 yıl önce fiilen yürüttüğü Çoklu Zeka Beyin Geliştirme Araştırmasına göre bebeklerin beyin gelişiminde neleri ne zaman, nasıl başardıklarını gösteren bulguları katılımcılarla paylaştı. Bunu yanı sıra Milli Eğitim Teşkilatı´nın artık kelleden beyine geçiş paradigmasını kullanmasını önerdi.
Bebeklerin beyninin en üstün yeteneklerle donatıldığını belirten Summak, ?Doğuştan itibaren bebeklerin beyninin olağanüstü bir potansiyeli vardır. Küçümsenirler, yetersiz olduğu var sayılarak yeterli uyarım verilmez o dönemlerde. Bebeklerin, çocukların beyin kapasitesini yüzde 15-20 oranında kullanırız bu nedenle. Yüzde 70-80´i 0-6 yaş arasında telef olur. Oysa o dönemde zenginleştirilmiş deneyimler kullanılmalı. Bu kapsama müzik dinleme girer. Klasik, sözlü ritmik hiç fark etmez. Arabesk dışında tabii ki. 0-6 yaş arasındaki çocukların zihinlerinde, beyinlerinde pencereler açılır lütfen o yaşlarda bari ellerine cep telefonu vermeyin, büyüyence zaten alacaklar kaçırdığı bir şey yok. Televizyon, tablet gibi dijitaj afyondan özellikle çocuk yaşta uzak tutmalı aileler. Bu gibi uyarımlar yoluyla oysa harikulade şeyler yapar bir bebeğin beyni. Bir de beynin en çok ihtiyaç duyduğu şey belli bir dönemden sonra hareket. Hareketten kastımız egzersiz, fiziksel geliştirici araçlar psikomotor becerileri. Hareket demek beyin demek. Bitkilerin neden beyni yok derseniz hareket etmedikleri için? şeklinde bilgiler verdi.
Kinestetik Zeka Koçu Mustafa Eken ise slayt sunum eşliğinde yaptığı sunumunda, ?Semih hocanın da dediği gibi nerede hareket orada bereket mantığı ile biz de ilerliyoruz? diyerek fiziksel aktivitenin çocuklar üzerinde akademik başarısının ne düzeyde olduğu ve yaptığı farklı uygulamalar üzerinde durdu. Bu uygulamaların literatürdeki adının kinestetik zeka uyarımı olduğunu belirten Eken, ?Beden eğitimi uygulamalarından farkı çocukların nörolojik farklılık düzeylerini, yani fiziksel olarak yaşlarını, kilolarını, yetenek seviyelerini dikkate alarak bir eğitim süreci uygulanmalı. 3 yaşındaki bir çocuğa verilen aktive ile 6 yaşındaki bir çocuğa verilen aktivite tabii ki farklı formda olacak, ama temel amacımız aynı olacak, o yaştan beklentilerimizin sınırının dışına çıkmadan? diye belirtti.
Haber: S.Derya BOSUT
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |