Bugün, Atatürk´ün Türk Gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz. Menemen´deki kutlamaların çoğunluğu okulların kendi bünyelerinde hazırladığı programlar çerçevesinde yine okullarda yapılacak.
19 Mayıs Resmi Bayramımızın Menemen´deki tarihçesine geçmeden önce bu bayramın çok öncelerine Kurtuluş Savaşımızın başlangıcına gidelim.
19 Mayıs 1919 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun´a çıkmıştır ve bu gün itilaf devletlerinin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı´nın başladığı gün olarak kabul edilmiştir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül 1980 darbesinden sonra ?Atatürk´ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı? adını almıştır.
MENEMEN´DEKİ KUTLAMALAR
Menemen tarihinde bu resmi bayramımız ilan edildiği ilk yıldan itibaren belediye önündeki cumhuriyet meydanımızda kutlanmaya başlanmıştır. 1950´li yıllara kadar genelde günün anlam ve önemine göre konuşmaların yapıldığı, okulların ve askeri birliklerin resmi geçişlerinin sergilendiği, okullarda piyeslerin oynandığı etkinlikler olarak yapılan 19 Mayıs kutlamaları, Menemen Şehir Stadının hizmete girmesinin ardından burada yapılmaya başlanmıştır.
Arşivimizde bulunan en eski 19 Mayıs gösterilerine ait fotoğrafın 1955 yılına ait olduğu göz önüne alındığında Menemen´de gençlik gösterilerinin ilk kez sergilendiği bu bayramın aynı yıl yani 1955 yılında başladığını söyleyebiliriz. Burada bir ayrıntıyı daha belirtmek gerekir. Menemen ortaokulunun 1945 yılında eğitim-öğretime açıldığı da düşünüldüğünde ilk yıllarda öğrenci sayısı bakımından da bu gösterilerin yapılma ihtimalinin çok düşük olduğunu varsayabiliriz.
BAYRAMLAR PANAYIR HAVASINDA İDİ
Menemen Şehir Stadyumunda yapılmaya başlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenleri genelde panayır havasında geçerdi. Bu günlerde seyircilere ayrılan yerler tıklım tıklım dolardı. Sadece Menemenliler değil, köylerden de vatandaşlar şehir stadyumunda yapılan gösterileri izlemeye gelirdi. Bu gösteriler için köylerden özel olarak otobüsler kaldırılırdı.
1962 yılında çekilen bir fotoğrafta stadyum kenarındaki kalabalıklar ve otobüsler bu anlattıklarımıza güzel bir örnek teşkil eder. Bu törenlerde öğrenciler, aylar öncesinden hazırlamaya başladıkları akrobatik gösterilerini büyük bir disiplinle sunar, izleyicilerden alkış alırdı. Bu gösteriler bazen kız, bazen erkek öğrenciler arasında, bazen de karışık olarak yapılırdı.
1969 - 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI: Bu fotoğraftaki kalabalığa bakınca eski bayramların büyük ilgi ile takip edildiğini söylemek mümkündür. 1969 yılında Menemen nüfusunun sadece 15 bin civarında olduğu da düşünülürse bu ilginin boyutu daha da kolay anlaşılabilir. Menemen stadındaki bu tören dışında tepedeki Fahrettin Paşa Kışlası´nın ihtişamı da görülmeye değerdir.
1970´Lİ YILLARDA YARIŞMALAR ÖN PLANDA İDİ
1970´li ve 1980´li yıllar gençler arasında sporun, okullar arasında ise gösterilerin ön plana çıktığı yıllardır. Her 19 Mayıs törenleri için aylar öncesinden gösteri çalışmaları başlar, o gün geldiğinde ise tüm okullar hünerlerini sergilemek ve seyirciden en yüksek alkışı alabilmek için emek sarfederdi. Gösteriler sonrasında ise okullar ve gençler arasında atletizm ve futbol müsabakaları yapılır, dereceye girenler spor ve okul malzemeleri verilerek ödüllendirilirdi.
Günümüzde ise 19 Mayıs törenlerinin eski ihtişamının kalmadığına şahit oluyoruz. Bu güzel bayramımız artık daha çok okulların kendi içlerinde hazırladığı programlar çerçevesinde okullarda kutlanmaktadır.
FOTOĞRAF ALTI: 1) 1962 yılında Menemen Şehir Stadında yapılan törenlerden bir görüntü.
2) 1969 ? Menemen Şehir Stadı ve ihtişamlı 19 Mayıs töreni
3) 19 Mayıs 1949 ? Atletizm Yarışmaları sonrasında ödül töreni
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |