Tüm Halkımızın Cumhuriyet Bayramını Kutluyorum.
89 YIL ÖNCE MENEMEN´DE CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI
Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kutlanmaya başlanan Resmi Bayramlar, Menemen´de her zaman büyük heyecan yaratmıştır. O mutlu günlere köylüsünden kasabalısına, yaşlısından gencine, zengininden fakirine bütün Menemenli katılmıştır. Bu törenlerle ilgili olarak gazetelerde çıkan ilk haberler 1925 yılında yayınlanan ?Türk İli?ne aittir. ?Menemen´de Cumhuriyet Bayramı? başlığı ile yayınlanan haberde, Menemen Kaymakamı Azmi Bey, Alay Kumandanı Hayri Bey ve Tu?rk Ocağı´nın katkılarıyla günler öncesinden hazırlıklarına başlanan Cumhuriyet Bayramı´nın halkın yoğun katılımıyla çok coşkulu kutlandığı haberi verilmektedir. Menemen´deki bu kutlamalar, resmi kurumlar, askeri birlikler, spor kulüpleri ve tu?m okulların katılımı ile günün anlam ve önemini belirten nutuklar atılarak, şiirler okunarak, çocuklara şeker ve bisku?vi dağıtılarak, Belediye Meydanında kutlanmıştır.
Törenden sonra ise öğrenciler günler öncesinden hazırladıkları piyesleri sunarak bayramlarını
devam ettirmişlerdir. 1927 yılında düzenlenen Cumhuriyet Bayramı törenlerine ilişkin ilginç bir ayrıntıyı fotoğraf karesinde görmek mümkündür. O yıl yapılan törenler diğerlerine göre yine coşkulu ve halkın yoğun katılımıyla geçmiştir. Her yer Türk bayrakları ile süslenirken, belediye önünde bir Zafer Tak´ı yapılmıştır. Bu Zafer Tak´ının önünde ise konuşma yapacak kişiler ve öğrenciler görülmektedir. Ancak o yıllarda bu konuşmacılar halkın kendisini görmesi için masa ve onun üstündeki sandalyeye çıkarak konuşmaları yapmak zorunda kalırlardı. Ayrıca hoparlör veya megafon da olmadığı için söylevlerini bağıra bağıra gerçekleştirirlerdi.
Bu törenlerde ençok ilgiyi ise askeri birliğin başındaki bando çekerdi. 1800´lü yılların sonunda kurulan ilk askeri birliğimiz ?Redif Taburu? dahil tüm askeri birlikler her zaman halkın gözbebeği olmuştur. Ancak birliklerimizin başında bulunan bando ayrı bir ilgi görmüştür. Bu günümüzde de sürmektedir. Cumhuriyet Bayramı törenlerinde şıklık yarışı da yaşanırdı. Özellikle bayanlar arasında ?şık? giyinmek bir ayrıcalıktı. Törene katılan bayanlarda uzun manto giymek, boyunda fular taşımak ve elin boş kalmaması için günün modasına uygun küçük bir çanta taşımak olmazsa olmazdır. Erkeklerde ise kravat takılı takım elbise giymek, fötr şapka takmak ve pırıl pırıl parlayan bir ayakkabı giyme modası vardı. O günlerin koşulları düşünüldüğünde Menemenlilerin iyi giyime önem verdiklerini düşünebiliriz. Atatürk´ün 23 Ağustos 1925´te Kastamonu ve İnebolu´ya yaptığı seyahatlerde ilk kez şapka giymesinden sonra Menemenlilerin de çok kısa bir süre sonrasında şapkayla tanıştığı fotoğraflardan anlaşılmaktadır.
Cumhuriyet sonrasında Bayram kutlamalarının bugüne dek beş ayrı noktada yapıldığını söyle-mek mümkündür. İlk kutlamalar bugünkü Belediye önündeki meydanda yapılırdı. 1950 yılına kadar süren buradaki kutlamalar 1960 ihtilaline kadar Kubilay İlkokulu önü ve bugünkü Kız Meslek Lisesi olarak bilinen okulumuzun önünde, 1963 yılından itibaren 1973 yılına kadar bugünkü PTT binasının önünde (Kaymakamlık arkası), 1973 yılından 2000´li yılların ortalarına kadar Cumhuriyet Meydanında, son yıllarda Park önünden geçen Atatürk Caddesinde, günümüzde ise yeniden düzenlenen Cumhuriyet Meydanımızda yapılmaktadır. 23 Nisan ve 19 Mayıs bayramları ise gösteriler nedeniyle Menemen Şehir Stadyumunda yapılmaya devam edilmektedir.
Fotoğraf yazısı :
1 ve 2 nolu fotoğraf? 1927 yılında Belediye önünde yapılan Cumhuriyet Bayramı törenleri?
3 nolu fotoğraf? 1957 yılı Cumhuriyet Bayramında Menemen Protokolu..
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |