ÖZETLE: 1951 yılının ilk altı ayında Menemen´de en çok konuşulan konu şüphesiz ki Kore Savaşı´dır. Kore´ye giden Menemenliler de tren garından gururla ve sevgiyle uğurlanmışlardır. Pamuktaki sorunlar, göçmen ailelerin gelişi, 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü´yü ziyaret diğer konuşulan konular arasındadır.
Diğer konu başlıklarımız ve 1951 yılının ilk yarısında Menemen´de yaşananlar:
ULUCAK KÖYÜNDE MUHTARLIK SEÇİMİ (22 Ocak 1951):
Menemen´in Ulucak köyünde yapılan muhtarlık seçimini Demokrat Parti adayı Ethem Yüce büyük bir farkla kazandı.
MENEMEN - MANİSA FUTBOL KARŞILAŞMASI (29 Ocak 1951):
Menemen´de yapılan Menemen Gençlik ile Manisa İdman Yurdu takımları arasındaki futbol müsabakasını Menemen Gençlik Kulübü 2-0 galip bitirmiştir. Golleri Mehmet Ali ve Dalkıran atmıştır.
MENEMEN BELEDİYE İŞLERİ (31 Ocak 1951):
Menemen halkı namına diye yazılarak Yeni Asır Gazetesine gönderilen bir yazıda şöyle denilmektedir. ?Az bir müddet içinde Menemen Belediyesi´nin gösterdiği faaliyeti takdirle görmekteyiz. Yirmi sekiz seneden beri kasabamızın en mübrem (gerekli) ihtiyacı olan İtfaiye teşkilatı maalesef ihmal edilmiştir. Belediye Başkanımız ve arkadaşları bunu ön plana koyarak 30 bin liralık bir yangın makinesi almak üzeredir. Köylümüzle beraber Menemen halkının şükran borçlarını gazeteniz ile intişarını (yayınlamak) rica ederiz.
MENEMEN´E YENİ GÖÇMEN AİLELERİ (2 Şubat 1951):
İzmir´e gelen 115 göçmen ailesinden 4´ü Menemen´e gönderildi. Bu hafta içinde gelecek Etrüsk vapurundaki 334 göçmen ailesinin bir kısmı yine Menemen´e getirilecek. İzmir´e bugüne kadar toplam 74 bin göçmenin geldiği açıklandı.
KORE´YE GİDECEK MEHMETÇİK´LER MENEMEN´DE (11 Şubat 1951):
Devam eden Kore Savaşı´nda Türk tugayını takviye etmek amacıyla İzmir´den giden 138 gönüllü er trenle yola çıkarak Menemen´e geldi. Menemen´de coşkulu bir kalabalıkla ve büyük tezahüratlarla karşılanan Mehmetçikler, manzarayı bütün haşmetiyle görmek ve yapılan tezahüratın zevkine varabilmek için toplanan Menemenliler tarafından bağra basılmışlardır. Menemenlilerle helalleşen ve dualar alan Mehmetçik´ler yüzlerindeki tebessüm ve korkusuz ifadeleriyle bir süre sonra Menemen´den yine trenle hareket etmişlerdir. Aşağıdaki fotoğrafta Menemen Tren Gar´ında toplanan yüzlerce Menemenlinin Mehmetçiğe gösterdikleri büyük sevgi ve cani gönülden yakınlığı görülmektedir.
KORE´DE KAYIPLAR (27 Şubat 1951):
Yeni Asır´da yayınlanan habere göre Kore´de bulunan 4500 kişilik Türk Tugayı girdiği savaşta bugüne kadar 948 şehit verdi.
BİLGİ NOTU: 25 Haziran 1950 tarihinde başlayan Kore Savaşına Türkiye, 17 Ekim 1950 tarihinde General Tahsin Yazıcı komutasında 5090 kişilik bir tugay gönderdi. Katıldığı savaşlarda muhtelif vazifeler alan Türk Tugayı, büyük başarılar kazanarak, dünyanın takdirini topladı. Türk Tugayı, Kore´de 900´den fazla şehit vermiş, 2000 kişi de yaralanmıştı. Şehitlerin defnedildiği önemli bir şehitlik Güney Kore´de bulunmaktadır. Değiştirme birliği halinde Kore´ye gönderilen subay, astsubay ve erlerimizin genel toplamı, 50.000 kişi civarındadır.
MENEMEN PAMUK MÜSTAHSİLLERİ İÇİN TOPLANTI (4 Mart 1951):
?SULAMA İHTİLAFLARINI ÖNLEYECEK TEDBİR ALINIYOR?
Menemen sulama sahasının çiftçiye daha faydalı olabilmesi için 26 Mart 1951 günü Manisa Su İşleri Müdürü, Menemen Sulu Ziraat İstasyonu Müdürü ile diğer bazı teknik elemanlarının iştirakiyle Menemen Kaymakamı´nın başkanlığı altında bir toplantı yapılacaktır. Toplantıda pamuk müstahsillerini ilgilendiren sulama mevzuu görüşülecektir.
19 MART 1951:
Menemenli Cumhuriyet Halk Partili vatandaşlarımızın 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü´yü ziyaretlerinde Ankara´da çekildikleri Hatıra Fotoğrafı. (Tam ortada İsmet İnönü. Okla işaretli)
MENEMEN´DE PAMUK SULAMASI İLE VALİ BEY MEŞGUL OLUYOR (28 Mart 1951):
Menemen´de pamuk dikimine başlanacağı şu günlerde Menemen ovasında devletçe yapıl-makta olan sulama tesislerinden 1951 yılında yapılacak sulamalar için su işleri idaresince alınan tedbirleri halka izah etmek ve sulamadan evvel çiftçilerin tarlalarında yapmaları zaruri işleri tespit etmek ve bu mevzuda halkın dilek ve arzularını dinlemek maksadı ile Menemen´de Kaymakam´ın başkanlığında Menemen Ovası´nın bütün pamuk müstahsillerinin iştiraki ile bir toplantı tertip edilmiş ve bu toplantıya başta İzmir Valisi Osman Sabri Adal, Vali Muavini Cemil Keleşoğlu, Bölge Su İşleri ve Ziraat Müdürleri ile ilgili uzmanlar ve Menemen Sulu Ziraat Deneme İstasyonu Müdürü iştirak etmişlerdir.
Toplantıda, ilk sözü Bölge Su İşleri Müdürü Sadık Türkmen alarak toplantının maksat ve gayesini izah ettikten sonra; devletçe yapılmakta olan büyük su işleri faaliyetinden olan Menemen Ovası Sulama Şebekesi inşaatının 1951 yılı sonundan evvel tamamen ikmal edilmiş olacağını ve Gediz´de sulama mevsiminde bütün ovanın ihtiyacına kafi su bulunmadığından dolayı bu inşaata muvazi (tıpatıp) olarak yukarı Gediz havzasında da Marmara barajının yapılmakta olduğunu ve 1952 sonunda ikmal edilecek bu tesisatla 350 milyon mikap kış suyu ithal edilerek bununla Gediz vadisinde 500 bin dekara yakın araziyi sulamanın mümkün olacağını anlatmış ve bu tesisat tamamen ikmal edilmeden önce de halkın Menemen´de yapılmış olan tesisattan istifade ederek kısmi sulama yapmasını temin maksadıyla bir müddetten beri ovada tecrübe sulaması yapılmakta olduğunu, pamuk ekiminin süratle genişlemesi ve büyük kuraklık dolayısıyla geçen yıl büyük su sıkıntısı çekildiğini göz önünde bulundurarak, Marmara barajı inşaatı ikmal edilmeden de bu sene Marmara gölünde kış sularının depo edilmekte olduğunu, Haziran başına kadar toplanacak suyun 60 milyon metre mikabını teşkil etmesinin tahmin edilmekte olduğunu izahla bu sene ekilen sahaların geçen seneden çok fazla olmasına rağmen, bu birikmiş sudan istifade suretiyle su sıkıntısının her halde geçen seneye nispetle çok hafifleyeceğini umduğunu ve buna rağmen bütün Gediz vadisinde geniş ölçekte süratle artan pamuk ekiminden dolayı Marmara manzumesi (küçük ölçekte baraj) ikmal edilmedikçe, ekilen bütün sahalara kafi su verileceğinin garanti edilmesine imkan olmadığının şimdiden Menemenlilerce bilinmesinin gerektiğini söylemiştir.
Bundan sonra çiftçiler dilek ve temennilerini ortaya dökmüşler ve bilhassa mevcut mevzuatın sulama emniyetini sağlamaya kafi gelmediği, bu hususun bilhassa Gediz´den pompajla sulama yapan Maltepe mıntıkası için ehemmiyetli olduğunu kaydederek sulama işlerinin kendileri tarafından kurulmuş kanuni selahiyetlere haiz birlikler tarafından yürütülmesinin daha iyi netice vereceğini beyan etmişler ve buna ait mevzuatın bir an evvel tesisi lazım geleceğini ileri sürmüşlerdir.
DEMOKRAT PARTİLİLERİN MENEMEN´DE YAPTIKLARI TOPLANTI (20 Nisan 1951):
İzmir ve ilçelerinde D.P. giderek büyüyen bir ilgi vaziyeti ile vatandaşlarla, dünya ahvali (hal), hükümet kararları etrafında samimi hasbihaller (söyleşi) yapmaktadır. Bu toplantılarda, halkımız hükümetçe yapılan ve yapılmayan işler hakkında D.P.´li hatiplere sualler sormakta ve konuşmalar karşılıklı bir anlayış havası içinde cereyan etmektedir. Dün öğleden sonra D.P. İzmir İl İdare Kurulu Başkanı Avukat Pertev Arat ile, il idare kurulundan Avukat Faruk Tunca Menemen´de tertip edilen toplantıya iştirak etmişler ve belediye meydanında toplanan vatandaşlara her ikisi de hitap etmişlerdir.
Saat 14.00´de ilk sözü Menemen İlçe İkinci Başkanı Eczacı Haldun Koşay, ardından da Avukat Faruk Tunca almış, iç ve dış meselelere temas etmişler ve son olarak Pertev Arat, çok veciz bir konuşma yaparak halk partililer tarafından yapılan menfi propagandaları cevaplandırmış, hayat pahalılığı sebepleri ve fiyatların dünyadaki artışlarını belirtmiş kendisine bazı vatandaşlar tarafından tevcih (yönlendirilme) edilen sualleri de cevaplandırdıktan sonra sözlerini çok alkışlanan şu cümle ile bitirmiştir :
?Bir Bağ çubuğu üç yılda meyve verir?
MENEMENSPOR GALİP (23 NİSAN 1951):
Menemen genç futbol takımı, Aliağa Gençlerbirliği futbol takımı ile Aliağa´da yaptığı maçta 2-1 galip gelerek Menemen´e dönmüşlerdir.
EMİRALEM´DE TREN KAZASI ?2 VAGON RAYDAN ÇIKTI? (24 Nisan 1951):
Önceki gün Emiralem istasyonunda yolcuları heyecana düşüren küçük bir hadise olmuştur. Saat 19.45´de Emiralem istasyonuna girmekte olan Soma treninin makası önünde arkadaki vagonlardan ikisi raydan çıkmıştır. Büyük bir gürültüye ve heyecana sebep olan hadisede insanca zayiat olmamıştır. Ancak vagonların tekrar ray üzerine alınması ulaşımı geciktirmiştir.
MENEMEN´DEKİ YOKSULLAR GİYDİRİLDİ (25 Nisan 1951):
Menemen Çocuk Esirgeme Kurumu her yıl olduğu gibi bu sene de 23 Nisan Bayramı münasebeti ile daha önceden tespit ettiği 50 yoksul yavruyu giydirdi.
MENEMEN OVASINDA TIRTILLA MÜCADELE (25 Mayıs 1951):
Menemen´in Sasalı, Seyrek ve Kaklıç köylerindeki pamuklarda tahribat yapan Ağrotis tırtıllarından şikayetler vuku bulduğundan buralarda esaslı tetkikat yapılması zarureti hasıl olmuştur. Bu münasebetle pamuk mahsulündeki tırtıllarla mücadele yapılmak üzere Bornova Ziraat Mücadele İstasyonu Laboratuvar Şefi bayan Şahide Yargıç ve müessese müdürü Necati Kaşkal bu bölgede tetkikat yapmak ve gerekli tedbirleri almak için dün mahalline gitmişlerdir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |