Cumhuriyet´in ilk yıllarında başta Yeni Asır olmak üzere tüm İzmir gazetelerinin Menemen´e özel bir ilgi duydukları ve sıklıkla sayfalarında Menemen haberlerini yayınladıklarını söylemek mümkündür. Bu sayede Menemen ile ilgili olarak birçok çalışma, etkinlik ve faaliyeti ayrıntıları ile bilmekteyiz. Bu gazeteler Menemen´deki muhabirleri aracılığı ile gelen haberleri yayınlarken, bazen de özel olarak gönderdikleri İzmir muhabirleri vasıtasıyla da sütunlarında genel içerikli yazılara yer vermişlerdir.
Bu İzmirli muhabirlerin özel olarak yazdıkları yazılardan biri ?YÜRGÜ? gazetesinde yayınlanmıştır. ?YÜRGÜ? Gazetesi Muhabiri´nin Menemen´e gelerek kaza hakkında topladığı bilgilerden oluşan makale bu gazetede 25 Nisan 1935 tarihinde yayınlandı. Makalede oldukça ilgi çekici bilgiler yer alırken, muhabirin ismini kullanmaması dikkat çekici. Muhabir, kazamız hakkında edindiği bilgileri ?MENEMEN MEKTUBU? başlığı altında okuyucuları ile şöyle paylaşmaktadır:
?Dün tatilden bil istifade Menemen´e gittim. Manen merbut olduğum bu kasabaya her ne zaman gidersem ruhumda tatlı bir ıstırap hissederim. Çünkü on iki sene evvel Ege mıntıkasının bu yeşil ve zümrüt ovasına hakim olan bu şehirde İstanbul´un tatlı hatıralarını göz yaşlarımla teskine çalışmış, sıcak bir muhit bulmuştum. İşte bu hatıralar dün de canlandı. Bilhassa ilkbaharın güzel bir gününde Cumhuriyet neslinin yarınki evlatları coşkun bir tezahüratla bayram yapıyorlardı. Yanımdaki arkadaşla şöyle bir dolaştım. Şehrin içinde kimseler yok. Eski bir meslektaş olan belediye reisini aradım. Uzun bir yorgunluğu dindirmek için bağa gitmişti. Kaymakamı sordum, Ulucak köyünde, çocukların müsameresinde bulunmak ve onları sevindirmek için orda imiş. Anladım ki, kimseleri görmek, bu çok alakadar olduğum memleketin dert ve ihtiyaçlarını anlamak, yapılan ve yapılmakta olan işlerini öğrenmek imkanı yoktur. Nihayet eczaneye gittim, eczacıyı köşesine çekilmiş ve kitaplarıyla meşgul buldum. Çok iyi tanıdığım bu arkadaş uzun seneler yaptığı mücadele ile bana ihtiyarlamış hissini verdi. Hakikaten de ihtiyarlamış. Görüşürken yedi sekiz senedir orada bulunan hükümet doktoru bay Bahri geldi. Müsahabe sıtma mücadelesine intikal etti. Hükümetin çok fedakarlıkla köylerde tatbik ettiği yüksek muavenet derin şükranlı hisleri bıraktığı ve sıtma gibi biaman bir hastalığın azalmakta olduğunu işittikçe büyük bir zevk duydum.
Vakit de geçiyordu rençberlerin paraya ihtiyaçları olduğu şu zamanda kooperatif reisini görmek istedim. Nihayet buldum. Bu genç on, on iki gün evvel genel heyetin intihabı ile riyasete geçmiş. Memleketin kuvvetli gençlerinden, bilhassa para işlerinde çok hassas davranan bir arkadaş. Birçok sualler sormak istedim, henüz selahiyetim yoktur, bir muamele göremiyoruz. Çünkü intihabımız tasdike iktiran etmedi dedi ve kesti. Doğrusu itiraf edeyim ki böyle mühim ve rençberin buhranlı bir zamanda kooperatifin para ikraz edeceği dakikada tasdikin uzun müddet yapılmaması hiç yerinde değildir. Alakadarların dikkat nazarını celbederim.
Buradan da ümitsiz çıkarken Ticaret Odası Reisine tesadüf ettim. İktisadi buhranın tevlid eylediği ıstıraplı günler dolayısıyla sahai ticaretten çekilen arkadaşların miktarı yüzde otuz nisbetindeymiş ve reisin lisanından anladığıma göre Menemen´de Ticaret Odası teşkilatının hikmeti vücudu nihayet bin iki yüz liranın sarfını icab ettirmekten başka bir faide temin etmektedir. Başka dolaşacak yer de kalmadı. Ankara´dan giden belediye encümen azasından bay Osman Sabancı´yı selamlarken tekrar geleceğimi ve (Yürgü için) konuşacağımızı söyledim ve ayrıldım.?
İKİ BELEDİYE BAŞKANI:
1935 yılında Menemen Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Fırkalı İdris Tınaz Bey´dir. 1950´den 1960´a kadar da Demokrat Parti´den Bedri Onat Menemen´in Belediye Başkanı olacaktır. İdris bey, görevi zamanında belediyede çok yakın çalışma arkadaşı olan Bedri Bey´i tam bir ?Belediyeci? olarak yetiştirir. Ona işin inceliklerini öğretir. Bedri bey, zaten zeki bir insandır. Kendini topluma sevdirmiştir. Hemen hemen bütün etkinliklerde başrol oynar. Spor´dan Eğitim´e, Kültür´den Sanat´a kadar hemen her yerde vardır. Bu nedenle de Bedri bey 1950 yılında Belediye Başkanı seçildiğinde hiç acemilik çekmez.
FOTOĞRAF ALTI:
Foto 1? Menemen´in iki eski belediye başkanı İdris Tınaz (solda), ve Bedri Onat bir çalışma anında?
Foto 2? 1930 yılında Menemen Belediye önü.
Foto 3? Değirmentepe´den Menemen görüntüsü?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |