Selin´e Sağlık
Uluslararası profesyonel mutfakta kabul gören 5 adet temel sosumuz bulunmaktadır. Hepsinin kullanım alanları farklı, asıl amaçları yemeği görüntü olarak zenginleştirmenin yanında lezzetleri ve kalorileri ile de yemeğe artı tatlar katmaktır. Hollandaise so
Tarih: 9.12.2016 08:00:33 / 6851okunma / 0yorum
Selin KONCAGÜL KUPSAR

Uluslararası profesyonel mutfakta kabul gören 5 adet temel sosumuz bulunmaktadır. Hepsinin kullanım alanları farklı, asıl amaçları yemeği görüntü olarak zenginleştirmenin yanında lezzetleri ve kalorileri ile de yemeğe artı tatlar katmaktır. Hollandaise sos, Demi Glace sos, Veloute sos, Bechamel ve Tomato sos. Bechamel (Beşhamel) ve Tomato (Domates) sos aslında evlerimizde çok da yabancısı olmadığımız en pratik şekilde kullandıklarımız şimdi bunları biraz daha profesyonelce evdeki imkanlarımız ile nasıl yapabiliriz bir bakalım. 

 

HOLLANDAİSE (HOLLANDEZ) SOS 

 

 Tavuk ve balık üzerinde kullanabileceğimiz haşlama sebzelerimiz üzerinde lezzet veren tereyağı ve yumurtanın ağır tatlarının bir sos olup nasıl lezzet bağımlısı yaptığının yegane örneği.

 

MALZEMELER

4 adet yumurta sarısı

500 gr tereyağı

5 yemek kaşığı su 

3 yemek kaşığı sirke

1-2 damla limon suyu

 

Su, sirke ve limon suyu bir kap içerisinde kaynayıp yarı suyu uçuncaya kadar çektirilir. Ardından benmari içerisinde yumurta sarıları, yarı suyu uçmuş su, limon, sirke mixi, küp küp doğranmış tereyağını tek tek ilave ediyoruz. Bu noktada önemli olan ise yumurta sarılarının pişmemesi onun için olabildiğince seri çırpıp sosu kıvama gelinceye kadar benmaride tutuyoruz. Sıcak servis edilen bir sos olduğu için soğukta bekletilirse yoğunluğu bozulabilir.

.

 

 

 

DEMİ GLACE (DÖMİ GLAS) SOS 

    Fransızlara inat İspanyolların yegane sosu et yemeklerinin kuvvetine kuvvet katan yapımı zor ancak tadına doyulamayan lezzet et yemeklerinde ve mantarlı soslarda kullanılabilir.

 

MALZEMELER

4 su bardağı et suyu 
6 çorba kaşığı sıvıyağ
2 orta boy havuç
2 çorba kaşığı kereviz sapı
1 orta boy soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı un
2 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çorba kaşığı maydanoz
Tuz - Karabiber

   Önce bir tavaya sıvıyağı koyup kızdıralım.  Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak unu ekleyip, kahverengi bir renk alana kadar kavuralım. Ardından bir köşeye bırakıp sos tenceresine sıvıyağı koyalım ve küp küp kesilmiş soğanları pembeleşinceye kadar soteleyelim.  Küp küp kesilmiş kereviz  sapını ve havuçları da ekleyip sotelemeye devam edelim.  Salçayı ekleyelim et suyunu da bu karışıma katıp hafif ateşte kaynayana kadar karıştıralım.  Kaynayınca hazırladığımız unu ekleyeceğiz ama burada dikkat etmememiz gereken şey, sosun kesilmemesi için meyaneyi azar azar ve sürekli karıştırarak eklemektir. Meyanemizi de ekledikten sonra 1 saat boyunca hafif ateşte kaynatmaya devam edelim.  Bu arada karışım kaynarken tuz, karabiber, defne yaprağı, kekik ve maydanoz da ekleyelim 1 saat dolduğunda karışımı süzelim ve sos tenceresine geri koyalım.  Bu sosu 1 hafta boyunca, sonradan kullanılmak üzere, buzdolabında saklayabilirsiniz.

           

VELOUTE (VELUTE) SOS

      Bu sosu genellikle çorbalarda kıvam arttırıcı ya da et yemeklerinde zenginleştirici sos olarak kullanabiliriz. Beşamel sostan tek farkı, süt ile kıvamlandırılan yani sulandırılan meyanenin; et, tavuk ve hatta balık suyu ile sulandırılmasıdır.

 

MALZEMELER

50 gr tereyağı

4 çorba kaşığı un

1 litre et suyu

 

Et suyu ısıtılıp bir kenara alınır. Bir sos tenceresinde tereyağ eritilip, un eklenip kavrulur. Un hafif pembeleştikten sonra et suyu yavaşça ve sürekli karıştırılarak ilave edilir. 

 

 

 

BECHAMEL (BEŞAMEL) SOS

 

Kıvam arttırıcı her ev hanımının nerede kullanması gerektiğini iyi bildiği temel soslardan en meşhuru olan beşamel sosun en önemli püf noktası ise unun topaklanmaması, bunun için de seri olarak kavrulduktan sonra çırpılması.

 

MALZEMELER

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1,5 yemek kaşığı un

1,5 su bardağı süt

Tuz-Karabiber

 

Tereyağı ve sıvı yağ küçük bir tencereye alınarak ısıtılır. Un ilave edilerek kavrulur. Kokusu çıkan un kavrulmuştur, üzerine 1,5 su bardağı süt ilave edilir. Çırpıcı ile hızlıca çırpılır, topak kalmaması sağlanır. Tuz ve karabiber de eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. 1-2 dk kaynadıktan sonra ocaktan alınır.

 

 

TOMATO (DOMATES) SOS

 

Makarnalardan, zeytinyağlı, et yemeklerinden, bakliyat  yemeklerine kadar kullandığımız mutfağın olmazsa olmaz sosu.

 

MALZEMELER

 

4 adet domates

3 çorba kaşığı sıvı yağ

 

Kavukları soyulup rendelenen domatesler sıvıyağ ile birlikte kavrulur kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alınır.

 

 

Sosların tamamı istenilen bütün baharatlar ile çeşnilendirilebilir istenilen miktarda ölçüler değiştirilebilir.

 

Soru ve görüşleriniz için: selinkoncagul@hotmail.com

 

Anahtar Kelimeler: Selin, Sağlık
Okuyucu Yorumları (0 yorum)
Adınız Soyadınız *
E-Posta *
 
Telefon
Güvenlik *
Yenile
 
Yorumunuz *
Yazarın Diğer Yazıları
Selin´e Sağlık (02 Aralık 2016 - Cuma)
Selin´e Sağlık (25 Kasım 2016 - Cuma)
Selin´e Sağlık (18 Kasım 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (04 Kasım 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (21 Ekim 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (14 Ekim 2016 - Cuma)
Selin´e Sağlık (07 Ekim 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (30 Eylül 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (23 Eylül 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (19 Ağustos 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (12 Ağustos 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (29 Temmuz 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (22 Temmuz 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (15 Temmuz 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (24 Haziran 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (17 Haziran 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (03 Haziran 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (27 Mayıs 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (19 Mayıs 2016 - Perşembe)
Seline Sağlık (13 Mayıs 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (06 Mayıs 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (29 Nisan 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (22 Nisan 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (15 Nisan 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (08 Nisan 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (01 Nisan 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (25 Mart 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (18 Mart 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (11 Mart 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (04 Mart 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (26 Şubat 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (19 Şubat 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (12 Şubat 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (05 Şubat 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (29 Ocak 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (22 Ocak 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (15 Ocak 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (08 Ocak 2016 - Cuma)
Seline Sağlık (31 Aralık 2015 - Perşembe)
Seline Sağlık (25 Aralık 2015 - Cuma)
SELİNE SAĞLIK (18 Aralık 2015 - Cuma)
Seline Sağlık (11 Aralık 2015 - Cuma)
Seline Sağlık (04 Aralık 2015 - Cuma)
Seline Sağlık (27 Kasım 2015 - Cuma)
TAVUK KALAMAR- FIRIN MAKARNA (20 Kasım 2015 - Cuma)
SELİNE SAĞLIK (12 Kasım 2015 - Perşembe)
Seline Sağlık (05 Kasım 2015 - Perşembe)
Seline Sağlık (29 Ekim 2015 - Perşembe)
Seline Sağlık (22 Ekim 2015 - Perşembe)
Seline sağlık (15 Ekim 2015 - Perşembe)
Seline Sağlık (08 Ekim 2015 - Perşembe)
BAYRAM LEZZETLERİNDEN SEÇMELER (01 Ekim 2015 - Perşembe)
Seline Sağlık (17 Eylül 2015 - Perşembe)
Söyleyecek Söz Kalmadı (10 Eylül 2015 - Perşembe)
Seline sağlık (03 Eylül 2015 - Perşembe)
SELİNE SAĞLIK (27 Ağustos 2015 - Perşembe)
Seline sağlık (20 Ağustos 2015 - Perşembe)
Seline sağlık (13 Ağustos 2015 - Perşembe)
Arnavut Yemekleri (06 Ağustos 2015 - Perşembe)
İkindi Atıştırmalıkları (30 Temmuz 2015 - Perşembe)
Seline sağlık (23 Temmuz 2015 - Perşembe)
BAYRAM SOFRASI (16 Temmuz 2015 - Perşembe)
İFTAR MÖNÜSÜ-3 (02 Temmuz 2015 - Perşembe)
seline sağlık (25 Haziran 2015 - Perşembe)
İFTAR ÖZEL-1 (18 Haziran 2015 - Perşembe)
Seline Sağlık (11 Haziran 2015 - Perşembe)
NOHUT SALATASI - MEYVELİ TART - TAVUK IZGARA (04 Haziran 2015 - Perşembe)
Seline sağlık (28 Mayıs 2015 - Perşembe)
SELİNE SAĞLIK (21 Mayıs 2015 - Perşembe)
TAVUK SARMA-DOMATESLİ PİLAV-ELMA TATLISI (07 Mayıs 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (26 Mart 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (19 Mart 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (12 Mart 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (05 Mart 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (26 Şubat 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (19 Şubat 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (12 Şubat 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (05 Şubat 2015 - Perşembe)
S`eline Sağlık (29 Ocak 2015 - Perşembe)
Selin KONCAGÜL KUPSAR (22 Ocak 2015 - Perşembe)
Selin`e Sağlık (15 Ocak 2015 - Perşembe)
Selin KONCAGÜL KUPSAR (08 Ocak 2015 - Perşembe)
Selin`e Sağlık (01 Ocak 2015 - Perşembe)
Selin KONCAGÜL KUPSAR (25 Aralık 2014 - Perşembe)
Selin KONCAGÜL KUPSAR (18 Aralık 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (11 Aralık 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (04 Aralık 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (27 Kasım 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (20 Kasım 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (13 Kasım 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (06 Kasım 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (06 Kasım 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (30 Ekim 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (23 Ekim 2014 - Perşembe)
Selin KONCAGÜL KUPSAR (16 Ekim 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (09 Ekim 2014 - Perşembe)
BAYRAM ÖZEL (25 Eylül 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (18 Eylül 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (11 Eylül 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (04 Eylül 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (28 Ağustos 2014 - Perşembe)
S`eline Sağlık (14 Ağustos 2014 - Perşembe)
S`ELİNE SAĞLIK (07 Ağustos 2014 - Perşembe)
S`ELİNE SAĞLIK (31 Temmuz 2014 - Perşembe)
Sayfa:
İzmir
11 Aralık 2018 Salı
Bugün
Fırtına
10 °C
5 °C
Çarşamba
Sağanak
10 °C
3 °C
Perşembe
Fırtına
14 °C
8 °C
Resmi İlanlar

/resimler/2015-3/30/1543534550291.jpg

Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi
DOLAR
5.2810
EURO
6.0289
E-Gazete
"Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez."

FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ